Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Набожний селянин

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Було де не було, в сімдесят сьомій державі, за скляною горою, за Черленим морем. Так би держалися вороги на силах, як пісок на вилах.

Жив собі один бідний чоловік. Весь час ходив під хрест молитися. І просив він од бога рівно сто корон. Та просив так, щоб з грошей не хибив ані гелер.

Багатий пан проходив повз хрест і чув молитву. Хотів багач перевірити бідняка. Поклав коло хреста рівно вісім десяток, заховався в кукурудзі й дивиться, що той буде чинити. Підняв бідняк гроші, полічив і каже:

— Боже, боже! Яквидно, і в тебе не все гаразд! Бо коли б ти мався краще, ти дав би мені рівно стільки, скільки прошу.

І на цьому слові бідняк поклав гроші до кишені. Приступив пан до бідного чоловіка й говорить:

— Чоловіче, віддай гроші. Вони — мої.

— Гроші дав мені сам бог!

— Не бог, а я! Я хотів тебе перевірити, чи додержиш слова. Бо ти молився і просив: «Боже, дай мені рівно сто корон!» А тут хибить рівно дві десятки. — Коби в бога було більше грошей, він мені дав би їх! Гроші мої, не говоріть, пане, дурницю!

Сварилися, сварилися бідняк і багатий пан. Ні до чого договоритися не могли, й закінчилася сварка тим, що пан подав на бідняка до суду.

Не мав бідний чоловік у чому з'явитися перед лице судді — був дуже цуравий. Прийшов до пана й каже йому:

— Ви на мене подали до суду. Я голий. Коли хочете, щоб з'явився на суд, позичте мені одежу.

Пан хотів, щоб бідняк став перед ним на суді, одежу йому позичив.

По дорозі бідний чоловік загорнув до ряднини камінь і заховав його під пахвою.

Слухали судді скаргу багатого пана й поглядали на відповідача, бо помітили, що той весь час держить щось під пахвою.

— Скажи, як було? — питають судді чоловіка.

— Було так... Коло хреста я знайшов вісімдесят корон. Бо я кожного дня ходив молитися богу, щоб кинув грошей. Та пан до мене імився, ніби гроші його. Пан ще може піти на мене напастю і сказати, що його й ця одежа, що на мені!..

Пан схопився і скрикнув:

— Одежа моя!

— Видите, пане суддя?

Судді подумали, що в пана не всі вдома. Порадилися й присудили гроші чоловікові. Підтвердили судді й те, що одяг не панів, а відповідача перед судом. Так чоловік виграв суд.

Коли чоловік збирався йти додому, судді покликали його до себе.

— Ти щось іще до нас маєш? — хитро спитав суддя, сподіваючись, що чоловік тримає для панів винагороду. Вийняв чоловік цеглину і показує.

— Для чого тобі цеглина?

— Коли б ви присудили гроші панові, я би вам цією цеглиною голови порозбивав.

Судді цього не сподівалися. Перелякані й сердиті, прогнали чоловіка додому, а панові порадили більше не чіпати його...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Набожний селянин txt скачати, читати Набожний селянин jar скачати, читати Набожний селянин fb2 скачати, читати Набожний селянин epub скачати, читати Набожний селянин doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено