Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Мисливець юлдибай

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Того, хто відокремиться від людей, розтерзає ведмідь, того, хто відстане, - з'їсть вовк, говорить старовинне башкирське прислів'я. Коли на дикого звіра йдете, потрібно йти в згоді між собою, бути дружними і виручати товариша, - так говорять старі мисливці на Уралі.

Не такими були товариші Юлдибая, тому-то трохи і не загинув молодий мисливець.

Юлдибай був сином старого, досвідченого уральського мисливця Янхари. Господар лісу — клишоногий ведмідь, любитель чужих телят — гострозубий, товстохвостий вовк, любителька качок і курей — хитра лисиця, довговухий боязкий заєць, — всі вони були як слухняні барани в руках старого мисливця Янхари.

Янхари жив на краю невеликого аулу з своєю дружиною; у них був єдиний син, якого звали Юлдибай.

З малих років Юлдибай разом з батьком ходив на полювання. Скільки б вони не полювали, ніколи не втомлювався молодий батир. Який би звір їм не зустрівся, не боявся Юлдибай, а сміливо допомагав батьку.

— Ти — вірний і надійний товариш, - говорив своєму синові старий Янхари, і це дуже радувало молодого мисливця Юлдибая.

Але не довго довелося Юлдибаю полювати разом з батьком. Помер старий мисливець. Юлдибай залишився один з своєю матір'ю. Жили вони бідно.

Молодою Юлдибай узяв сагайдака і стрілу батька і став один ходити на полювання. Цим він годував себе і свою матір.

Одного разу двоє однолітків Юлдибая просилися з ним на полювання. Юлдибай погодився, і вони утрьох пішли в ліс. Справа була літом. Мисливці потрапили в малинник. Як червоні намиста прикрашають шию дівчини, так і малина красувалася на лісовому узліссі. Недалеко від мисливців, біля старого в'яза, хтось громіздко крокував. Це був ведмідь. Страшним голосом заричав ведмідь побачивши мисливців.

— Виймайте кинджали, всі, як один, нападемо на клишоногого!— сказав Юлдибай своїм товаришам.

Він вихопив кинджал і, як пущена з лука стріла, кинувся на ведмедя.

А супутники Юлдибая поперелякувались і побігли назад не оглядаючись. Вони прибігли додому і сказали матері Юлдибая, що сина її розтерзав ведмідь.

— Так не поступають друзі в біді! Сина мого залишили на розтерзання ведмедеві, а самі втекли, як зайці!— закричала мати Юлдибая.

Узяла вона старий меч свого чоловіка і сказала:

— Де тіло мого сина? Пішли разом, покажете мені! Якщо і при мені боятиметеся, то я кинуся не на ведмедя, а на вас!

Пішли вони туди, де залишився Юлдибай з ведмедем. Пройшли через малинник. Тихо підішли до величезного старого самотнього в'яза.

Вони почули слабкий, невиразний стогін і важкі зітхання.

Під великим деревом лежав ведмідь. У грудях у нього стирчав глибоко всаджений кинджал. Біля ведмедя лежав скривавлений Юлдибай. Він був без пам'яті.

Утрьох здерли вони шкуру з ведмедя і загорнули в неї Юлдибая, рани йому змастили ведмедячим салом і на руках понесли його додому.

Незабаром Юлдибай видужав. З тих пір в аулі його сталі звати богатиром, а двоє його супутників здобули славу боягузів на все життя.
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Мисливець юлдибай txt скачати, читати Мисливець юлдибай jar скачати, читати Мисливець юлдибай fb2 скачати, читати Мисливець юлдибай epub скачати, читати Мисливець юлдибай doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено