Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Малий мала менше

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У бідної старенької вдови були три сини-карлики, до того ж малі ніколи серед їхнього роду таких не було. Старший ростом у в три вершки, середній — в два, а молодший — у вершок.
Брати ходили на на заробітки, щоб прогодувати себе і стареньку мати. Одного разу їм повезло більше, ніж звичайно: вони прийшли додому і принесли з собою трьох козлів і три хліби. Розділили свій заробіток порівну і були раді. Та чим більше маєш, тим більше хочеться мати; так і нашим карликам надумалося ще пробувати щастя: чи не всміхнеться доля ще більше, щоб вже більше не мати потреби. Відправляється старший на заробітки, узявши з собою козла і хліб. Йде він собі великою дорогою, завертає у всі аули і питає, чи не потребують де-небудь працівника; нарешті, проходячи через поле, він угледів велетня, що орав землю.
— Чи не потрібний тобі працівник? — запитав карлик. Велетень подивився на карлика, трохи видного від землі, і сказав глузливо:
— Мабуть, такий працівник, як ти, якраз мені потрібний; наймайся на цілий рік: за ціною не постою!
Сторгувалися за скриньку золота.
— Ну, оскільки ти вже найнявся до мене, то ступай до мене додому, зажар гарненько твого козла і поріж хліб; разом повечеряємо!
Карлик відправився виконати доручення свого нового господаря. Дружина велетня ні в що не втручалася і надала розпоряджатися працівникові, знаючи, звичайно, чим все це кінчиться.
Увечері прийшов додому велетень і хотів сісти за стіл; але в будинку не було ні стільця, ні лавки.
— Ступай на двір і принеси на чому б можна було сидіти. Але дивися, - додав господар, - щоб ця річ була ні з каменя, ні із землі, ні з дерева!
Скільки не шукав працівник, він не міг знайти такої речі. Коли він повернувся, то відмітив, до своєї досади, що все, приготоване їм для обох, з'їдено господарем.
У серцях питає він господаря: — Куди дівалася моя частка?
— Вибач, будь ласка, - відповів велетень, - мені страх захотілося їсти; я і тебе з'їм на закуску! — З цими словами він схопив карлика і проковтнув.
Довго брати чекали повернення старшого. Тоді середній, бажаючи також пробувати щастя, вирішив піти на заробітки; молодший залишився при старій матері. Трапилося так, що середній пішов тією ж самою дорогою, по якій йшов і старший.
Недивно, що він наткнувся на того ж самого велетня: його спіткала та ж доля, що і старшого брата.
Нарешті, вирішив йти на заробітки Вершок. Оскільки і він пішов тією ж самою дорогою, то і він найнявся в працівники до велетня за ту ж плату, за яку наймалися його старші брати. І його велетень відправив до себе до будинку з тим же дорученням.
Поки велетень орав, він приготував вечерю з свого козла і хліба; все це він розділив навпіл і тут же вирив невелику яму, яку накрив скошеною ним травою. Увечері прийшов велетень.
— Ступай на двір і пошукай що-небудь, на чому б можна було сидіти. Але дивися, - додав він, - щоб ця річ була ні з каменя, ні із землі, ні із дерева!
Зметикував Вершок, в чому справа, і притягнув залізний плуг, яким орав велетень.
— Сідай, бовдуре! — сказав при цьому Вершок.
Здивувався його догадливості велетень і почав з жадністю поїдати свою частку. Вершок, звичайно, не міг з'їсти стільки, скільки велетень, проте хапав великі шматки і кидав непомітно до ями. Велетень дивувався все більш і більш, побачивши ненажерливість Вершка; він ще доїдав свою частку, коли Вершок, покінчивши з своєю, став самовдоволено пихкати і погладжувати черево.
— Дай, будь ласка, мені ще шматок від твоєї частки, - сказав Вершок, - щось я голоду не втамував!
— Ти і без того вже з'їв бі...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Малий мала менше txt скачати, читати Малий мала менше jar скачати, читати Малий мала менше fb2 скачати, читати Малий мала менше epub скачати, читати Малий мала менше doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено