Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Легінь що забажав собі багатої нареченої

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був у одної дуже мізерної, худобної вдовиці син. І він у своїм селі ніяк не міг оженитися, хоч який красний був. То, окрім одної кучі і світу, нічого у нього не було.

— Ну, що чинити? Час прийшов — і якось би мені оженитися. Ось надумався і каже: «Гей, піду я у чуже, сусіднє село, там мене не знають, і я там у найбагатішого ґазди дівку посватаю».

Так і вчинив. Позичив собі чижми, сукман, ремінь, шапку, і, як найбагатшого ґазди леґінь, убрався й пішов. «Та куди йти? На самий перед піду на вечорниці, там багато звикло бути дівок, і там є не лиш мізерні, але й багаті, не лиш погані, але й файні».

Так ходив він довго, довго і познайомився а однією дуже багатою і файною дівкою, з нею все говорить і танцює. І як він дівку, так і дівка його полюбила, бо виділа, що файний, красний леґінь, а з одежі судила, що не мав бути мізерний, коли все у файній одежі ходить.

Се так велося довго, та прийшов час, аби не лиш так пусто ходити, але посватати дівку і з нею побратися. Та й дівка думала собі, як за нього піти, коли не знає, чи є у нього якесь ґаздівство, чи ні. Раз надумалася й каже собі:

«Уберуся я ковдошкою і піду у те село, звідки він є, там я узнаю, який він ґазда».

Так і вчинила: убралася як ковдошка і пішла у те село, звідки був леґінь. Там розвідалася, де сидить (мешкає) того і того легіня мати. Люди вказали, і вона пішла й там на ніч припросилася. Та легіня не було дома, бо він і тоді пішов у те село на вечорниці, звідки дівка була. Він на вечорницях дивиться і жде, але пусто — дівки немає. Гадає:

«Ба, що то може бути, що її не є? — А далі думає собі: — А може, щось бетежна, чи, може, роботу має і того не прийшла?» А того й у гадці нема, що його люба в його матері як ковдошка ночує.

Він ждав до кінця вечорниць, але пусто: вона не прийшла й не прийшла.

Ось, як із вечорниць розійшлися, він пішов додому. Приходить додому, отворяє собі двері, заходить до хижі і запалює світло. Мати пробудилася й каже йому:

— Ей, сине,-сине! Як ти не знаєш дома сидіти! Та не навнуєш по ночах ходити? Видиш — і тепер недавно тут був чоловік за одежею, а тебе не було дома.

— Ну та що! Я йому одежу і рано понесу. Але дайте лиш щось їсти!

— А, та що тобі дам, сине, їсти, коли знаєш, що дома нічого не є. Коли б був хоть дров нарубав, аби у хижі студено не було.

— Ну, та ачей не змерзнемо. Лиш дайте щось їсти.

— А ти бери, там є сирий квас, та їж! Син взяв сирий, неспечений квас і їсть.

А дічина не спить, і все слухає, і думає собі:

«Ну, та се ж читавий ґазда!» Переночувала ніч і зарані пішла собі. Та ні леґінь, ні мати нічого не знали, що ото за дівчина була.

Ось на другий день той леґінь знову убрався, як дотепер, і йде знову на те село на вечорниці. Як прийшов, уже прийшла і та дівка. І в той вечір якраз іще гостину дівки чинили, бо м'ясниці були. Там були і гуслярі, і всі гостилися. А легіневі і в гадці нема, що дівка знає, що він за один. Дівка тримається, ніби нічого не знає.

Ось, як погостилися, гуслярі стали густи, а легіні з дівками іграти. А леґінь той все лиш із тою дівкою іграє, і співає, і співає собі: «Відригається мені смажениною, печениною!». А дівка додає: «Не печениною — квасом!». Далі співає леґінь: Лиш іграйте, чижми мої, Суть у мене дома троє!

А дівка; "І ті не твої!"

«Ну, се так удає, якби всячину знала,— думає леґінь.— Та бо гаразд, що не знає, хай собі фіглює, ачей я їй того й не мушу казати, коби я її лиш міг посватати!»

І се так велося доти, доки не розійшлися.

На другий день каже леґінь матері:

— Ну, мамко, я уже соб...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Легінь що забажав собі багатої нареченої txt скачати, читати Легінь що забажав собі багатої нареченої jar скачати, читати Легінь що забажав собі багатої нареченої fb2 скачати, читати Легінь що забажав собі багатої нареченої epub скачати, читати Легінь що забажав собі багатої нареченої doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено