Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Кожен легінь на свій зразок

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У одному аулі жив хан, а у цього хана була єдина дочка, в якій він, як мовиться, душі чаяв. Хан готовий був для неї дістати і пташиного молока, якби це було можливо; одним словом, не було нічого, в чому б він міг їй відмовити. Одягав він її в шовки і дорогоцінне каміння і беріг як зіницю ока.

Одного разу в жаркий літній день зібралися над аулом чорні хмари, і вибухнула страшна гроза. Раз у раз чулися гуркоти грому. Раптом зблиснулаа блискавка: страшне чудовисько з’явилося над ханським будинком, зруйнувало його і вкрало ханську дочку. Опам'ятавшись від переляку, хан кинувся шукати свою дочку: на місці, де стояв його будинок, диміли ще розвалини, і слідів чудовиська не можна було знайти.
Не було меж горю хана, ставив він собі у провину те що сталося. Що б якось втішити хана придворні вигадали історію, що то була кара небес за що в аулі діються нечестиві діла.
А жила в аулі одна жінка вдова. Злі люди намовили на неї, мов би має вона справу з бісами. Так і було прийнято що через цю жінку і трапилась біда.
Наказав хан зараз же вигнати з аулу: її вигнали, і вона поселилася в печері за поселенням.
Пройшло з тих пір досить багато часу; вона перебивалася абияк з своїми сім'ю синами, які у неї всі були багатирі і кожний з них володів надприродною силою. Проте мати їх зовсім не здогадувалася про присутність у синів яких-небудь особливих якостей. Одного разу прийшов до вдови з аулу якийсь чоловік в гості і, йдучи додому, залишив їй шматок ситцю. Коли сім синів побачили ситець, вони стали просити матір, щоб вона їм зшила сорочки. Всім братам хотілося мати гарну сорочку – почали вони сперечатись, там діло до бійки дійшло. А, за бійкою брати пів лісу викорчували та витоптали.
Здогадалася мати здогадалася, що її сини - багатирі, і їй прийшло в голову, що вони можуть виручити викрадену чудовиськом дочку хана. Не довго думаючи вона відправилася в аул до хана і сказала йому про те, що її сини добудуть його дочку з рук чудовиська. Вислухавши її, хан велів покликати її синів. Пішли, привели. Став хан їх питати за старшинством хто на що згоден.

- Я розумний, - говорить перший, - можу бути воєначальником цілого війська, за порадою в кишеню не полізу.

- Я сильний, - говорить другий, - можу носити на своїй спині запаси для цілого війська; можу працювати, не розгинаючи спини, круглий рік.

- Я - плавець, - говорить третій, - можу на собі, як по чарівному мосту, переправити ціле військо через річки і моря: для мене немає ні в чому перешкоди.

- Я - скороход, - говорить четвертий, - можу нагнати кого завгодно: мої ноги швидші за стрілу.

- Я - далекозорий, - говорить п'ятий, - можу бачити, піднявшись на піднесеність, все, що робиться на білому світі!

-Я - злодій, - говорить шостий, - можу витягнути яйце з-під курки-квочки так вправно, що вона цього не відмітить!

- Я хоробрий, - говорить, нарешті, сьомий, - можу, якщо мені дати зброю, боротися з цілим військом!

Почувши все це, хан дозволив вдові знову поселитися в її будинку, а її легінів-синів велів одягнути і взути, дав їм прекрасне озброєння і відправив їх розшукувати дочку, викрадену чудовиськом.

Довго шукали брати це чудовисько. Нарешті вони прибули до берега морить. Плавець в одну хвилину переправив своїх шестеро братів через море на той берег; за морем п'ятий брат піднявся на горуь і побачив вдалині барлогу страшного чудовиська. Пішли туди брати. Перший, розумний, став розпоряджатися, що кому робити. Підійшовши до лігва чудовиська, вони раптом побачили незвичайну картину: розтягнувшись та звивши...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Кожен легінь на свій зразок txt скачати, читати Кожен легінь на свій зразок jar скачати, читати Кожен легінь на свій зразок fb2 скачати, читати Кожен легінь на свій зразок epub скачати, читати Кожен легінь на свій зразок doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено