Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Клим

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був де не був раз один чоловік, ім'я його було Клим. Сей Клим ніяк не хотів робити. Но та як жити? Робити не хоче, то буде красти. Почав він звідси і звідси помалу, і так він навчився дуже красти.

Раз дочувся за нього один пан, що він такий і такий злодій. Сказав його закликати до себе і каже йому:

— Климе, гов! Тоді ти будеш добрий злодій, коли ти вкрадеш од моїх слуг телицю. Завтра її будуть вести на вашар. А коли її не вкрадеш, то накажу тебе загубити.

— Я вкраду, пане,— каже Клим. На другий день ведуть слуги телицю на вашар, а Клим уже вартував, коли будуть вести. Видить, що ведуть, наскоро уліз на одне дерево і там повісився. Ідуть слуги побіля дерева, видять, що там якийсь чоловік висить (а те ніколи і в голові їм не було, що то Клим), і кажуть:

— Дивіться, браття! І сьому світ навновав, що повісився. Та й видно, що іще молодий.

Слуги із тим пішли далі. А то такий ліс був, що з одного боку і з другого хаща була, а на середині путь. Клим як увидів, що слуги пройшли, схопився з того дерева — і поперед них та повісився на друге дерево.

Прийшли панові слуги і до того дерева і там увиділи чоловіка повішеного, і кажуть: — Дивіться, браття! І тут один чоловік повісився.

І з тим пішли далі. Клим, як увидів, що вони уже геть далеко, ізліз із дерева та знову наперед їх — і повісився на третє дерево.

Надійшли панові слуги і туди з телицею і увиділи, що і там один чоловік повішений, уже третій. І каже один з-межи них:

— Мені видиться, що то усе один чоловік. Ану підімо, погляньмо, чи там є той найперший.

А те і одному у голову не прийшло, що хоч одному би коло телиці зостатися. Телицю прив'язали там до одного дерева, а самі усі пішли дивитися найпершого повішеного чоловіка.

Клим, як увидів, що слуги порозходилися, ізліз із дерева, телицю одв'язав і повів. Вернулися до телиці, а телиці гладко. Не виділи нікого, хто вкрав, чи куди пішов. Вернулися і пішли додому. Звідується у них пан:

— Ну, що вам дали за телицю?

— Пане, не знаємо: як ми йшли тим лісом, то виділи, що троє людей повішено коло путі. А як ми прийшли до того третього повішеного чоловіка, то закортіло нам подивитися, чи там є той перший. Телицю ми прив'язали до одного дерева, самі пішли дивитися; прийшли туди, де був найперший повішений, та видимо, що там уже його нема. Прийшли до другого — і того там не було; прийшли до третього — уже й того там не було, та й телиця украдена.

— Ну, ідіть за Климом,— каже пан,— бизувно, він украв.

Прийшов Клим, звідується од нього пан:

— Климе, гов! Чи ти вкрав телицю?

— Ой я, пане!

— Ну, коли ти украв телицю, укради ти од моїх слуг із маштальні кобилу, то дам тобі сто золотих. А коли не вкрадеш, то дам тебе загубити. — Я украду, пане! — каже Клим.

Навечір ось сказав пан, аби слуги один на кобилу сів, другий за кетефик тримав, а третій за хвіст, та аби добре її сокотили, аби Клим якось не вкрав.

Звечорілося. Узяв Клим корчажку спирту, прядива одну ручку, та поклав у тайстру, і вбрався у жебраче плаття. Прийшов у маштальню, де панові слуги кобилу вартували, почав припрошуватися на ніч.

Слуги того прийняли, бо не знали, що то Клим, а істинно вірили, що жебрак. Вийняв Клим спирт із корчажкою і почав силувати слуг. Слуги взяли і добре понапивалися, та він їх іще посилував, так що вони дуже повпивалися. Як Клим увидів, що слуги вже дуже повпивалися, дрімають, узяв терлицю і того, що сидів на кобилі, усадив на терлицю, а тому, що хвіст тримав, дав у руки пучку прядива, а той, що за кетефик тримав, таки за кетефик тримав, лиш що Кл...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Клим txt скачати, читати Клим jar скачати, читати Клим fb2 скачати, читати Клим epub скачати, читати Клим doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено