Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Іван іванович та царевич

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив собі у деякому царстві, в деякому державстві цар. І був у нього син Іван Іванович — царевич. Цар його не пускав нікуди до вісімнадцяти років, щоб ні на що не задивлявся, не пустував. Син почав про¬ситися:
— Таточку рідний, пустіть світу побачити!
Цар дав йому роту солдатів, коня, збрую, меч, рушницю, їздив, їздив царевич, полював, полював лісами та хащами. Якось виїжджає він на галявину трохи перепочити. Аж на тій галявинці Баба Яга — кістлява нога засіяла льон. Та й послала трьох дочок — двох рідних, третю падчірку — льон полоти. Побачили вони царевича, а він їх. От старша дочка й каже:
— Ех, який парубок гарний та гожий! Якби він одружився зі мною, я б йому виткала килим, якого в усьому царстві не знайдеш!
А середня дочка каже:
— Це в тебе не казка, а приказка! Ось якби довелося йому зі мною одружитися, то я б своїм прядивом одягла роту солдатів, сама вдяглася і його б зодягла!
А він усе це чує. Ну, а третя, падчірка, каже:
— У вас ні казки, ні загадки! Ось моя казка і загадка: якби судилося йому мене взяти за себе заміж, то я б йому народила дванадцять синів-соколів — голос у голос, волос у волос, на чолі зірка, на потилиці місяць, по коліна ноги в золоті, а руки по зап'ястя у сріблі!
А він усе це чув. Послухав і поїхав додому. Приїжджає, а цар питає:
— Що, ласкавий мій синку, де бував, що де бачив, що де чув?
Він каже:
— Батечку! Ніде я не бував, нічого не чував, а тільки бачив у хащі, в лісі, Баба Яга — кістлява нога вирубала галявку, насіяла льону й прислала дочок льон полоти. Побачили вони мене, то старша дочка й каже, що якби я взяв її заміж, то вона б мені килим виткала, що такого в усім царстві, в усьому державстві не знайдеш! А середня каже: «Гей, сестро! Я 6 йому більшу загадку загадала: я б своїм прядивом
одягла роту солдатів, сама одяглася і його б зодягла!» Ну, а третя, падчірка, каже: «Це у вас ні казки, ні загадки. Ось моя казка і загадка: я б йому народила дванадцять синів-соколів — волос у во-лос, голос у голос, по зап'ястя руки в сріблі, по коліна ноги в золоті, на чолі зірка, на поти¬лиці місяць».
Ну, тоді цар говорить:
— Краще, синку, ту взяти, яка народить дванадцять синів, як соколів,— волос у волос,
голос, у голос, по зап'ястя руки в сріблі, по коліна ноги в золо¬ті, на чолі зірка, на потилиці місяць. У нашому царстві богати¬рів мало, то буде більше!
Тоді він, царевич, каже, що вона одягнена в дрантя, негарна.
А батько каже:
— Нічого, синку, бери! Коли ти царевич, то й вона буде царівною! Звісно, мачуха одягає її погано, щоб ніхто не загледівся!
Поїхав царевич свататися. То Баба Яга одмовила його,— сказала, ніби падчірка нічого не вміє робити. Тоді він зустрівся з падчіркою, а вона його вчить:
— Баба Яга поставить мене за третім десятком і в кращій одежі. Ти мене не впізнаєш. А муха витиметься над моєю головою, то ти мене і бери. Баба Яга тебе відмовлятиме, але ти її не слухай!
Баба Яга двічі виводила по десятку, але він нікого не вибрав.
— Нема тут,— каже,— тої, яка мені потрібна!
Тоді вона вивела третій десяток. Муха стала витися над головою падчірки. Він узяв її, вивів за руку з гурту, каже:-
— Оце моя, іншої не хочу!
Як згуляв він весілля, присилає якийсь цар листа, що хоче воювати з ним. Він як отримав папір від того царя, бере свою армію і їде воювати з тим царем на кордон. А дружина його вже мала народити синів. То він каже батькові:
— Батечку рідний! Як народить моя дружина дитя, чи живе, чи мертве, чи хворе, чи здорове, то пришліть вістового гінця на кордон, щоб я знав.
Пішла вона в стайню народж...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Іван іванович та царевич txt скачати, читати Іван іванович та царевич jar скачати, читати Іван іванович та царевич fb2 скачати, читати Іван іванович та царевич epub скачати, читати Іван іванович та царевич doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено