Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Іржавий меч

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив собі в місті Ісфагане шах. У цього шаха було троє синів. Відчув шах наближення смерті. Покликав він синів і говорить:
- Діти мої, залишилося жити мені небагато, я старий, не сьогодні-завтра помру. Послухайте ж, що я вам скажу, – він обернувся до старшого сина. – Тобі, Ахмед, я залишаю трон, Магомет буде візирем, а ти, Гасан, як наймолодший, будеш радником. У мене є ще один заповіт. Дивіться, у жодному випадку не забувайте про нього. У сороковій кімнаті мого палацу під сім'ю замками зберігається скриня. А в скрині лежить іржавий меч. Якщо доведеться вам відправлятися в дальню подорож, візьміть з собою цей меч, і тоді ніхто не страшний вам.
Сказав шах і помер. І син старший прийняв кермо влади.
Перший час його царювання все було тихо. Шах займався державними справами, вершив суд, а коли йому наскучили справи, він вирішив подорожувати. Зібрав своє військо, залишив замість себе середнього брата і хотів вже відправлятися, але раптом його зупинив молодший брат:
- Виконай заповіт батька. Ти йдеш в дальню дорогу, візьми ж іржавий меч.
Подивився Ахмед на брата і розсміявся.
- А я думав, що ти розумний хлопець. Старий перед смертю сказав дурість, а ти хочеш, щоб весь народ сміявся наді мною. Хіба пристало мені, шахові, носити іржавий меч? Я дарую його тобі.
Сказав і відправився в шлях. Йшов він мало, йшов він багато, нарешті дістався до незнайомої фортеці. Озирнувся Ахмед-шах навколо, завмер: таких красивих місць ніколи не бачив. Фортеця була оточена лісом, де дерева були такі високі, що острах брав.
Наказав Ахмед своєму війську спішитися. Розбили вони шатри і розташувалися на відпочинок. Поїли вони, а вранці Ахмед попрямував до фортеці. Ворота були закриті. Але не така людина була Ахмед-шах, щоб його зупинили замки. Зламав він їх, увійшов і побачив, що всередині фортеця ще прекрасніша. Відразу за стіною розкинувся сад, і той сад утопає в квітах, а на кожному кущі співають солов'ї. Посеред саду – величезний басейн, викладений золотими і срібними цеглинами, а всередині з сімдесяти семи фонтанів б’є прозора, як сльоза, вода. А навколо нікого не було. І вирішив Ахмед викупатися. Але тільки він роздягся і сунув у воду одну ногу, як раптом заблискала блискавка, загримів грім, небо покрилося хмарами і з'явився багатир на крилатому коні. Ще не встигнувши зійти з коня, він закричав:
- Як ти посмів забратися в мій сад?
З цими словами багатир вихопив меч і миттю убив Ахмеда і зник так само раптово, як з'явився.
Довго Магомет чекав брата, так і не дочекався. Зібрав військо і пішов на пошуки шаха. І він не узяв з собою іржавого меча. Добрався він до тієї ж фортеці. Побачив, що стіни її складені з людських черепів, а під стіною лежить його брат. Злякався візир, хотів повернути назад, але раптом над його головою з'явився багатир. І повторилося все, як із старшим братом.
Молодший брат, Гасан, довго чекав повернення братів, не дочекався і теж став збиратися в шлях. А був він сильніший і розумніший за своїх старших братів. Не було ще жодного багатиря, який зміг би покласти його на лопатки.
Перед відходом мати покликала його до себе і сказала:
- Синок, ти хочеш йти шукати братів. Я благословляю тебе. Тільки послухай. Якщо по дорозі зустрінеш людину, якій буде погано, не жалій сил і часу, допоможи йому. Тоді тебе супроводжуватиме успіх. Сказала мати це, відкрила скриню і дістала з неї іржавий меч. Гасан прив'язав подарунок батька до поясу і відразу відчув, що сили в руках додалося.
Гасан з невеликим військом рушив в путь-дорогу. Хіба мало, чи багато йшов...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Іржавий меч txt скачати, читати Іржавий меч jar скачати, читати Іржавий меч fb2 скачати, читати Іржавий меч epub скачати, читати Іржавий меч doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено