Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Дурний чорт

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Був собі один бідний швець, що від нужди не знав уже, де дітись. Не хотілося йому на світі жити. Мав купу дітей, а ніхто не хотів йому допомогти. Не мав зовсім із чого жити і не сподівався вже знайти роботу. Ото й надумав він з біди повіситись. Узяв мотузку та й пішов до лісу. Коли побачив його чорт. Швець роздивлявся на дерева, де б йому краще повіситись. Чорт його й питає:

— Що це ти тут видивляєшся? А швець:

— Ось сплету мотузку з лика та й перевішаю на ній усе ваше кодло.

— А що тобі дати, щоб ти одчепився?—питає чорт.

— Стільки грошей, скільки за раз донесеш,— одказав швець. Чорт і приніс йому гроші та й пішов собі до пекла. Приходить, а нечисті ну розпитувати, що він там у світі бачив. Він їм і розказав, що бачив у лісі шевця,— той хотів мотузку з лика сплести і на ній усіх повішати. Нечисті й кажуть, треба, мовляв, було йому заплатити, щоб дав їм спокій. А чорт каже, що віддав шевцеві грошей, скільки міг донести. Пекельники стали нарікати, чому багато заплатив, а далі й кажуть йому, щоб пішов до шевця та помірявся з ним силою. Хто виявиться дужчим, того й гроші будуть. От чорт прийшов до шевця та й каже:

— Я дав тобі забагато грошей, щоб ти від нас одчепився. Давай поборемося, хто подужає, тому й гроші дістануться. Став швець міркувати, як би йому подужати чорта. А знав він, де ведмідь заліг у сплячку, от і каже чортові:

— Є у мене старший брат. Коли покладеш його на землю, подужаєш і мене. Прийшли вони до барлогу ведмежого. Швець і каже:

— Тут він живе. Як подужаєш його, то й мене подужаєш. Чорт розбудив ведмедя й каже йому:

— Вставай, ходи боротися, хто кого покладе на землю. Ведмідь як ухопив чорта, так кинув його на землю, аж тому з очей іскри сипнули. Кинувся чорт до пекла. Пекельники й питають його, хто кого поборов. А він їм одказує:

— Не хочу я з таким чоловіком заводитися. То якесь чудовисько, а не людина. У нього брат, то той так кинув мене на землю, що мені в очах стемніло. А що ж тоді він сам! Але пекельники стояли на своєму, що дав забагато грошей, і послали до шевця іншого чорта,— бігати з чоботарем наввипередки. Хто швидше бігатиме, того й гроші будуть. Пішов уже другий чорт до шевця й каже, що хоче з ним наввипередки бігати. А швець йому:

— Є в мене племінник, три деньки, як народився. Якщо переженеш його, то випередиш і мене. Чорт питає, як звуть того хлопця. Швець сказав — Янкеш, завів чорта під дерево, де було заяче лігво.

— А вставай-но, Янкеше!— закричав чорт.— Будемо бігати наввипередки. Заєць як скочив, не став дожидати, коли чорт з ним порівняється. Поле не поле, кущ не кущ, колючки не колючки — біг куди очі бачать та й прибіг до глибокого ручая. Заєць плигнув униз, чорт собі за ним і дуже забився. Поки отямився, дивиться — а заєць уже на горбку. Чорт не здолав вилізти за ним, щоб його наздогнати. Вертається й цей до пекла й каже:

— То не людина, а чудовисько, не хочу я з ним заводитись. У нього є племінник, три деньки як народився, то я не міг його наздогнати. А хіба ж наздожену його самого? Тоді один пекельник:

— Ну й дурний же ти. Піду я до того шевця і випробую його силу. Приходить уже третій до шевця та й каже:

— Ми дали тобі забагато грошей. Тепер хто з нас двох виявиться дужчий, того й гроші будуть. Носитимемо коня круг лісу. Хто тричі обнесе, забере гроші. Швець вибрав у стайні найпрудкішого коня й повів його до лісу. Як прийшли, чорт йому каже:

— Неси!

— Ні,— швець йому.— Ти неси перший! Чорт узяв коня й поніс. Але тричі не обніс, мусив відпочивати. Швець йому тоді ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Дурний чорт txt скачати, читати Дурний чорт jar скачати, читати Дурний чорт fb2 скачати, читати Дурний чорт epub скачати, читати Дурний чорт doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено