Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Дочка хана і візир

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

У дочки одного хана за доманю тварину були гусак з гускою і чотири гусеняти. Одного разу трапилася пожежа, і золотий палац, де жила дочка хана, згорів. Під час пожежі гусак відлетів геть, а гуска, захищаючи дітей, згоріла. Дізналася про це дочку хана і сказала батьку, що вона ніколи не вийде заміж.

У сусідньому аулі жив інший хан. У нього був візир, якому він довіряв всі свої таємниці і давав найвідповідальніші доручення. Одного разу цей хан бачив сон ніби він закохався в ханську дочку і тримав її в своїх обіймах. Але сон був несподівано перерваний: увійшов візир і розбудив його. Хан схопив шаблю і хотів відрубати візиреві голову. Але візир швидко втік. Коли хан дещо схаменувся, візир увійшов до нього з вітанням. Хан прийняв його, але не так ласкаво, як раніше. Тоді візир сказав ханові:

— Ви ж самі дозволили мені входити до вас у будь-який час. Я до вас прийшов у важливій справі, а ви сердитеся на мене, не маючи на те ніяких підстав.

Хан сказав йому на це:

— Я не скажу тобі причини мого гніву, тому що ти не зможеш виконати того, що могло б згасити гнів.

— Скажи, тахсир, - сказав візир.— Якщо я не виконаю твого бажання, відрубаєш мені голову.

Хан розповів йому сон.

— А ви пам'ятаєте обличчя дівчини? — запитав .визирь.

— Пам'ятаю, - сказав хан.

— Я обіцяю знайти її, тільки зберіть мені всіх мастаків і ремісників, - сказав візир.

Коли мастаки і ремісники зібралися, візир описав їм зовнішність дівчини. Художники написали її портрет. Потім візир наказав обнести аул стіною, влаштувати двоє воріт — з одного боку аулу і з іншою, - поставити стовпи і до стовпів прикріпити портрет дочки хана. Сторожам був дан наказ: хто підійде до стовпів і виявить здивування дивлячись на зображення, того схопити і вести до хана.

Одного разу до портрета підійшов перехожий. Подивився він на портрет і здивувався:

— О! Звідки це?

Схопили його сторожа і привели до візиря. Той ласкаво зустрів подорожнього, пригостив і запитав:

— «Звідки?» Чому ти вимовив ці слова, коли побачив зображення дівчини?

Той сказав:

— Це зображення схоже на дочку нашого хана. Тому я дуже здивувався: чому воно тут?!

Візир запитав, чи є чоловік у дівчини. Подорожній відповів, що дочка хана зручилась ніколи не виходити заміж.

— Чому? — запитав візир.

— У неї були два гусаки, - розповів перехожий.— Під час пожежі золотого палацу гусак відлетів, а гуска, рятуючи своїх дітей, згоріла. Ханська дочка подумала, що чоловік перед лицем небезпеки не буває вірний дружині і дітям.

Вислухавши розповідь, візир відправився до хана і передав йому те, що почув від перехожого. Потім він повернувся до перехожого і пообіцяв йому великий подарунок, якщо той відведе його в свій аул і покаже, де живе дівчина. З собою візир повів мастаків і ремісників. Коли вони прийшли, подорожній сказав:

— Потрібно почекати ханську дочку. Скоро вона вийде з сорока подругами на прогулянку, тоді ви можете її зустріти.

Візир сказав:

— Йди зараз до ханської дочки і скажи їй, що ти був в такому-то аулі, набрав там багато ремісників і мастаків і повернувся. І якщо кому треба щось зробити, то вони всі виконають майстерно.

Подорожній зробив все так, як велів йому візир. Він сказав ханській дочці, що був в одному аулі і привів звідти багато ремісників і мастаків, які можуть все робити.

Дівчина веліла помістити їх в своєму палаці — вона дасть їм завдання. Ремісники розташувалися в палаці ханської дочки. З ними прийшов і візир. Він запитав дівчину, що треба робити, і попросив все записати на папірці. Коли ремісники ...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Дочка хана і візир txt скачати, читати Дочка хана і візир jar скачати, читати Дочка хана і візир fb2 скачати, читати Дочка хана і візир epub скачати, читати Дочка хана і візир doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено