Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Девять братів сіроманців

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Було в матері дев'ять синів і десята дочка, а чоловіка не було - на війні загинув. У хаті вдова часто навіть хліба не мала. Усе, що заробить, було, на селі, віддасть дітям, і вони з'їдять. Траплялося навіть, що доки вона нагодує мале в колисці, то й їй уже нічого не залишалося. Так раз було, другий, нарешті матір розібрала досада, і вона каже спересердя:

- Ох діти, чого ви, мов ті вовки, завжди такі голодні, що й не нагодуєш вас. Бодай ви вже вовками стали та в лісі жили.

Не встигла вона ці слова вимовити, як усі її сини раптом втратили людську подобу - у них повиростали вовчі пащі, шпичасті вуха, довгі хвости - і вони майнули до лісу.

Коли їхня сестра, що тоді в колисці лежала, виросла й пішла в село, то люди й почали їй казати:

- У твоєї матері було дев'ять синів, але вона закляла їх, і всі вони поробилися вовками "а побігли до лісу, тільки ти залишилася.

Прийшла дочка додому та й питає матір:

- Це правда, мамо, що люди кажуть?

- Правда, доню рідненька. Було в мене» -ев'ять синів, а я в хаті нічого не мала, у лю заробляла, їм приносила, і вони все, що принесу, миттю з'їдали, я й закляла одного разу, і вони стали вовками та й подалися до лісу. Каже тоді дочка до матері:

- Люба матусю, дайте мені барильце води та спечіть паляницю на дорогу - піду шукати своїх братів, може, якось вдасться їх знову людьми зробити.

А мати їй:

- Не йди від мене, дитино моя; дев'ятеро синів я вже втратила, ще й ти мене покинути хочеш. Що я сама, безталанна, робитиму?

Але дівчина, якій було вже років п'ятнадцять, не далася підмовити, а пішла все-таки шукати своїх братів. Довго йшла вона спочатку полем, а потім лісом і надибала в лісі хатку, у якій жила самотня бабуся.

- Бабусю, люба,- попросилася дівчина,- прийміть мене на ніч, боюся, щоб звірі в лісі не з'їли.

А бабуся каже:

- З дорогою душею прийняла б тебе, онученько люба, та не смію: до мене щовечора приходять на ночівлю дев'ять вовків-сіроман-ців, вони тебе можуть з'їсти. А все-таки, онученько люба, розкажи мені, яке лихо загнало тебе в оці нетрі.

І дівчина їй усе розповіла:

- Шукаю, бабусю, своїх братів. Моя мати, удовиця вбога, нічого не мала, було в неї тільки дев'ятеро синів і я, десята дочка. Матері тяжко було прогодувати нас. І якось закляла своїх дев'ять синів: «Бодай ви вовками стали». Вони й перекинулись у вовків та побігли до лі- { су й не повернулися. Я ото шукаю їх та й сюди забрела: може, пощастить мені врятувати моїх братів, і вони знову людьми стануть. ч

Коли бабуся вислухала все, то й каже дівчині:

- Гаразд, онученько люба, залишайся на ніч у мене, але лізь на горище спати, там тебе вовки не з'їдять.

Увечері, як смерклося, прибігли дев'ять вовків-сіроманців до бабусі та й кажуть:

- Добрий вечір, матінко.

- Добрий вечір,- відповідає бабуся. Вовки досі ніколи не скидали з себе вовчої шкури. А цього вечора кожен, тільки входить до хати, так і шкуру вовчу знімає з себе. І такі гарні парубки поставали. Бабуся подала їм вечеряти й каже:

- Синочки мої любі, відколи ви до мене прийшли, я ні разу не питала, звідки ви, хто у вас є і що сталося з вами. А от сьогодні мені сон приснився,- хитрує бабуся,- що у вас є мати, удовиця вбога, яка мала вас, дев'ятеро синів, і десяту дочку. Цій дочці зараз років п'ятнадцять, і вона ото подалася у важку дорогу, шукає вас, щоб урятувати, щоб ви знову людьми стали. Чи хотіли б ви свою сестру побачити?

- Хотіли б, аякже,- в один голос загукали брати.- Як сонечко ясне, так хотіли б побачити свою сестру.

Тут бабуся швиденько...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Девять братів сіроманців txt скачати, читати Девять братів сіроманців jar скачати, читати Девять братів сіроманців fb2 скачати, читати Девять братів сіроманців epub скачати, читати Девять братів сіроманців doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено