Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Cтарим розуму не позичати

Казки/
рейтинг 3.5 (всього голосів: 12)

Опис книги:

Провінцією Синано правил князь, який відрізнявся завидним здоров'ям, перебував у розквіті сил і терпіти не міг старих людей.
Немає від них ніякої користі, казав він. Тих, кому перевалило за сімдесят, всіх до єдиного він висилав на віддалений острів. Прогодуватися там було дуже важко, люди похилого віку ж і зовсім не могли добути собі прожитку і швидко гинули. Горем і ненавистю до князя сповнилися серця жителів Сінано, але нічого вдіяти вони не могли.
Жив один селянин зі своєю старенькою матір'ю-. З голови у нього не виходила думка, що матері вже виповнилося сімдесят років і ось-ось мають з'явитися князівські чиновники і відвести її. Хіба перенесе вона далеке заслання? Яка вже там робота в полі - все у нього з рук валилося!
Поміркувавши, селянин викопав під підлогою яму і поселив у ній мати.
Одного разу до князя прибув посол з листом від правителя сусідньої провінції. У листі говорилося: "Зробіть мені мотузку з попелу, а не зробите - піду на вас війною і розгромлена".
Військо у правителя тієї провінції було сильне, і на перемогу сподіватися не доводилося. Князь, опинившись у скрутному становищі, скликав своїх наближених на раду, але ніхто не знав, як виготовити таку мотузку.
Тоді по всьому князівству було оголошено: "Хто вкаже спосіб зробити мотузку з попелу, отримає від князя велику нагороду".
У народі тільки й розмов було, що про навалу і розорення, яким піддасться рідна земля, якщо не вдасться змайструвати мотузкувірьовку з попелу.
- Навряд чи у кого це вийде, - говорили люди. Нікому й на думку не спадало, як треба взятися за справу. І тоді наш селянин подумав: "Може бути, моя матінка знає, як це зробити?"
Спустився він у підпілля і розповів матері, що турбує людей. Стара засміялася:
- Та це легше легкого! Треба гарненько просочити мотузку сіллю, а потім спалити, от і все!
"Що і говорити, старій людині розуму не позичати", - з гордістю подумав селянин. Він негайно ж відправився до палацу і розповів, як слід вчинити, щоб вийшла мотузка з попелу. Князь зрадів і дав селянину в нагороду багато грошей. Мотузку, яку, здавалося, виготовити було неможливо, вручили послу, і той поспішив до своєму володареві.
Минуло небагато часу, і з сусідньої провінції знову прибув посол. На цей раз він привіз дорогоцінний камінь і лист, що свідчило: "Просуньте через цей камінь шовкову нитку, а не зумієте - піду на вас війною".
Князь почав розглядати камінь зі всіх сторін. У камені був отвір, за таке вузьке і звивисте, що пропустити через нього нитку не було ніякої можливості.
Князь скликав наближених на раду, і вони визнали завдання нерозв'язною.
Тому, хто здогадається, як просмикнути шовкову нитку через отвір в камені, була запропонована велика нагорода. Але як люди ні ламали собі голови - придумати нічого не могли.
А селянин знову відправився за порадою до матері.
- Що ж тут важкого? Треба намазати медом камінь біля одного кінця отвору, прив'язати до мурашки і пустити його з іншого кінця. Мураха поповзе на запах меду по всіх закрутах і простягне за собою нитку крізь отвір, - відповіла вона, посміхаючись.
Селянин заквапився до палацу, постав перед князем, і розповів йому все, що почув від матері.
Князь був дуже задоволений і добре нагородив його. А посол, отримавши назад дорогоцінний камінь з просмикнути через нього шовковою ниткою, відправився геть.
Похнюпився правитель сусідньої провінції, коли повернувся його посол. "Так, є в Синано розумні люди! Не так-то просто прибрати до рук цю землю!" -Подумав він.
А в Синано всі заспокоїлися і вир...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Cтарим розуму не позичати txt скачати, читати Cтарим розуму не позичати jar скачати, читати Cтарим розуму не позичати fb2 скачати, читати Cтарим розуму не позичати epub скачати, читати Cтарим розуму не позичати doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено