Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Цілюще яблуко

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Жив-був король, і були у нього три сини. Дожив король до глибокої старості, і стали дорослими його сили. І ось захворів він. Привезли до короля самих кращих лікарів, але ніхто з них не зміг повернути йому здоров'я. Лікарі вже і не приховували від государя, що кінець його близький. Король підкорився своїй долі і приготувався відійти в інший світ.
Одного разу, коли в королівській опочивальні нікого не було, раптом відчинилася двері, і увійшов жебрак. Король спохмурнів.
- Не гнівайся, государ, – заговорив жебрак, побачивши що цар не задоволений.
- Я прийшов не за подаянням. Я хочу дати тобі важливу пораду, якщо тільки ти погодишся мене вислухати.
- Говори, та скоріше! Сам бачиш, вмираю я, – слабким голосом відгукнувся король.
- Не настала ще твоя смертна година, государ. Є на світі такі ліки, що можуть поставити тебе на ноги.
- Так я тобі і повірив! – гірко промовив король.
– Проте ж говори!
- Знаю я, ти недовірливо гойдатимеш головою; але те що я скажу зараз, – така ж чиста правда, як і те, що я стою перед тобою. Тебе може врятувати тільки цілюще яблуко. Покуштуєш його і відразу відчуєш себе здоровим. Пішли своїх синів шукати яблуко. Одному з них неодмінно пощастить. Не добудеш яблуко – проб'є твою смертну годину. Прощай государ! І з цими словами жебрак покинув опочивальню.
Король окликнув його – адже старий не сказав, де шукати той сад, в якому росте цілюще яблуко. На заклик з'явився слуга. Король велів негайно повернути жебрака. Слуга здивувалася - він не відлучався з королівських покоїв, але не бачив, щоб хто-небудь звідти виходив.
Замислився король. Покликав він своїх синів і повів таку мову:
- Діти мої! Ще не прийшла моя смертна година. Повернути мені сили може цілюще яблуко. Відправляйтеся шукати його по білому світу. Хто роздобуде яблуко, той і стане моїм спадкоємцем.
Не по душі довелася старшим синам батьківська воля. Не любили вони небезпечні мандри і куди більш охоче ходили на гулянки та вечірки. Зате молодший син зрадів, коли почув, що улюблений батько ще не вмирає.
Того ж дня всі пустилися в путь-дорогу і розійшлися в різні боки.
Пройшло багато тижнів, і старший син забрів в безлюдні місця. Оглядівся він з гори – немає ні будинків, ні дерев. Здивувався пустинності цього краю, та і пішов собі далі по дорозі. Раптом назустріч йому іде кульгавий старий жебрак. Принц хотів було поважно пройти мимо, але жебрак його зупинив:
- Подай, милостивий пан, хоч зовсім небагато!
Принц шпурнув йому гріш, а кульгавий знову просить:
- Подай, милостивий пан, шматочок хліба, голодний я, ледве на ногах тримаюся.
Принцеві гордість не дозволяла так довго з бідняком розмовляти, і не промовивши ні слова, він рушив далі, але раптом зупинився, озирнувся і крикнув:
- Ей, жебрак, дарма, чи що, я дав тобі гріш? А нумо скажи, як мені сад знайти, де росте цілюще яблуко?
- Ступай по цій дорозі, і скоро вона приведе тебе до того чудового саду. Тільки пам'ятай мою раду: зірви яблуко і відразу ж біжи геть з саду!
- Гаразд, гаразд, – посміхнувся принц.
Чималий шлях пройшов він і дістався нарешті до великих воріт, відчинив їх і вступив в сад. У нім зовсім не було дерев, лише посередині на зеленій траві стояла одна-єдина яблунька. Через весь сад тягнулися рівні ряди грядок, і на них росла велика кількість прекрасних квітів. Чарівні пахощі розливалися по саду. Поволі йшов принц по доріжці, що вела до яблуні. На дереві не було плодів, тільки на одній гілці, що пригнулася до самої землі, висіло красиве рум'яне яблуко. Швидким кроком підійшов...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Цілюще яблуко txt скачати, читати Цілюще яблуко jar скачати, читати Цілюще яблуко fb2 скачати, читати Цілюще яблуко epub скачати, читати Цілюще яблуко doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено