Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Чому білий гусак став крапчастим

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Раніше всі гусаки білі були.

Давним-давно жила біля озера гусяча сім'я – батько-гусак, мати-гуска і двадцять одне гусеня. Рано уранці йшли гусаки до води, щоб попустувати та попастись вволю. У той же час на озері плавали лебеді, і гусаки інший раз зустрічалися з ними. Лебеді важливо пропливали мимо, високо задерши голови, не звертаючи на сусідів ніякої уваги.

Одного разу найменше гусеня, побачивши у воді своє віддзеркалення пропило, гордо витягнувши шию:
– Погляньте на мене, ну чим я не лебідь!
Гусаків потішили його слова, а малюк образився:
– Ви просто заздрите мені, – сказав він.
І з того дня Довга Шийка – так стали називати це зарозуміле гусеня– вирішив, що він найкрасивіший і найрозумніший в сім'ї. Бідолаха навіть собі навигадував що довелось йому зявитись на світ з золотого яйця.

Коли гусяча сім'я дружно сідала до столу, мати-гуска подавала їжу у великій мисці. Довга Шийка не хотів їсти те, що лежало перед ним, а норовив вихопити ласий шматочок з-під носа у братиків і сестричок. За столом раз у раз спалахували сварки.

Одного разу гуска спробувала усоромити сина, але той не вгамовувався.

– Бач, які! – заперечувало норовисте гусеня. – Собі все найсмачніше вибираєте, а мені підкладаєте що гірше.

Бачивши, що мати зовсім зневірилася і не може справитися з сином, втрутився батько-гусак. Він ударив задираку дзьобом і запитав строго:

– Коли ти навчишся їсти без сварок?

Слова батька тільки розсердили гусеняти. Він замахав крильцями і запищав:

– Не я затіваю сварки! Ти краще їм скажи. Вони терпіти мене не можуть із-за моєї лебединої шиї! Всі ви дуже дурні! Краще мені з лебедями дружити.

З того дня Довга Шийка перестав дружити з гусаками, навіть по одній з ними стежинці ходити не бажав, самотньо шкандибав віддалік. Гусеняті діставалося за горду вдачу – то собака поженеться за ним, то яструб налякає. Утікаючи від кривдників, гусеня згадувало про рідню і рятувалося в зграї. Але як тільки небезпека проходила, він знову брався за старе.

Пройшов час. Довга Шийка підріс, окріпнув і зовсім перестав визнавати своїх. Одного разу, не бажаючи йти зі всіма, він запізнився до обіду. А коли прийшов, то побачив, що йому ні зернятка не залишилося. Він обернувся і, задерши ніс, пішов геть, тому що був впевнений, що гусаки мстять йому за розум і рідкісну красу. Не поспішаючи, перевалюючись добрався він до озера і поплив до того берега, де жили лебеді. Біля очеретів він зупинився. Раптом очерети розсунулись, і Довга Шийка побачив прекрасних лебедів. Вони побудували своїх малюків ланцюжком і відправилися на прогулянку по озеру. А гусеня влаштувалося за ними.

Пропливли круг, іншій і вибралися на берег. І прийнялися лебеді веселитися – завели пісні, пустилися в танок. Вони ляскали над головами великими білими крилами і витіювато перебирали лапками. Дзюркотливі голоси їх були прекрасні.

Настала черга Довгої Шийки. Але наше гусачок, який все життя сторонився братів і сестер, ні співати, ні танцювати не умів. Наслідуючи лебедів, він спробував було змахнути крилами, та не утримався на ногах, впав. Хотів заспівати, але з горла бідолахи вирвався різкий, неприємний звук. І чого іншого можна було чекати від гусеняти, яке тільки і уміло що на рідних кричати?

Придивилися до нього лебеді і здивувалися:

– Ти звідки такий узявся? Ти ж гусеня, ось і ступай до своїх! Киш, киш!

Зашипіли вони і ну чужака щипати, а він упирається, не хоче додому повертатися. Тоді лебеді обступили гусеняти з усіх боків, підчепили носами і підкинули догори. Довга Шийка боляче гепну...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Чому білий гусак став крапчастим txt скачати, читати Чому білий гусак став крапчастим jar скачати, читати Чому білий гусак став крапчастим fb2 скачати, читати Чому білий гусак став крапчастим epub скачати, читати Чому білий гусак став крапчастим doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено