Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Чоловік що питав сонця

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

c Зібрався чоловік у дорогу, іде, йде, коли тут стоїть дика груша та й питає його:
— Куди це ти йдеш? Чоловік каже:
— Маю я одну курку, та не знаю, де вона несеться. Отож іду до сонечка спитати його. Груша й просить:
— Ой, чоловіче добрий, прошу тебе, спитай там і про мене. Цвіту я щороку, а грушок ніколи на мені нема. Чоловік пообіцяв спитати сонечка й про це та й пішов далі. Аж тут у гаю стоїть хатина. Зайшов він до неї переночувати. Господиня й питається:
— Куди це ти йдеш? Чоловік їй одказує:
— Є в мене одна курка, та не знаю, де вона несеться. То оце йду до сонечка його запитати. Тоді просить і та жінка:
— Ой, чоловіче добрий, прошу тебе, спитай там і про мене. Маю я дві дочки, обидві працьовиті, гарні, та не можу оддати їх заміж. Другого дня пішов чоловік далі в дорогу. Іде, йде, аж приходить до великої річки. Став і міркує собі, як би переправитись на другий берег. Аж тут показалась риба з води та й питає його:
— Куди ти йдеш, чоловіче? Він їй одказує:
— Є в мене одна курка, та не знаю, де вона несеться, от і йду до сонечка його спитати. Риба й просить:
— Чоловіче добрий, прошу тебе, спитай там і про мене. Вся риба плаває, поринає аж на дно річки, а я все тільки зверху на воді і ніколи не можу пірнути до дна. Чоловік і каже:
— Перевези мене через річку, то й спитаю. Риба перевезла його, він подякував їй та йде далі. Іде, йде, а сонечко пригріває дужче, світить щодалі ясніше, аж ось уже й кричить до нього:
— Не підходь сюди ближче, бо тут так жарко, що згориш! Та я й так знаю, чого ти до мене йдеш. Слухай добре: курка твоя несеться на вершечку даху, на самому гребені й нанесла там аж дві копи яєць. Іди додому та й забери їх собі.
А під тією грушею, що просила тебе дізнатися, чом вона не родить грушок, під її корінням закопані гроші—десять возів. Якщо ті гроші хтось викопає, груша одразу почне родити.
Дівчат не можуть оддати заміж, бо як виносять вони сміття з хати, то кидають його навпроти сонця, а сонце такого не любить! Як перестануть так робити, то й женихів діждуться.
А риба, що питала, чому не може пірнати на дно, пірне глибоко аж тоді, як з’їсть людину; та не кажи їй цього одразу, а вже як перевезе тебе на той бік, та ще й як трохи одійдеш, бо ще тебе з’їсть. Отепер ти вже все знаєш.
Чоловік щиро подякував сонечкові, доземно вклонився та й пішов назад. Іде, йде і приходить до річки, а та рибина вже його чекає. Чоловік і каже їй:
— Перевези мене на той бік, а коли я вже там буду, то й скажу тобі, про що дізнався. Риба й перевезла чоловіка, а він трохи одійшов від води та й кричить:
— Тобі треба з'їсти людину, то тоді пірнеш на дно! Риба як скочить за ним, та чоловік був уже далеко. Вона тільки забилась у воді від люті.
От прийшов він до тієї хатини в гаю та й сказав господині, як робити її дочкам, щоб повиходили заміж. Жінка так зраділа, хотіла його почастувати якомога краще, обдарувати, та чоловік за все подякував і рушив далі, бо дуже додому квапився.
Іде, йде і дійшов до тієї груші в полі. Розказав і їй, що й як, вона й просить чоловіка, щоб він сам викопав скарб. От він викопав з-під її коріння гроші, а вона так і вкрилася грушками. Чоловік узяв коня й воза, набрав грошей та й повернувся додому. Відтоді зажили вони з жінкою багато. Яйця від своєї курки чоловік теж, звісно, знайшов на даху.
...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Чоловік що питав сонця txt скачати, читати Чоловік що питав сонця jar скачати, читати Чоловік що питав сонця fb2 скачати, читати Чоловік що питав сонця epub скачати, читати Чоловік що питав сонця doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено