Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Чарівні речі

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Мала одна вдова сина одинака, дуже любила його і хотіла придбати йому трохи добра. Тільки була вона бідна-бідна, то так їй і не вдалося розбагатіти. Що наскладає трохи грошей, а їх уже треба віддавати, та так ніколи й не мала в хаті більше як три гроші. Хлопцеві вже ось-ось мине тринадцять, а у вдови для нього тільки й є що тих три гроші. От вона якось і каже синові:
— Мабуть, я вже більше нічого тобі не зберу, як досі не зібрала. Бери ти оці три гроші та йди в світ. Може, сам легше чогось доб'єшся. Узяв хлопець ті три гроші та й пішов. От прибився він до міста й думає, що б його собі купити. Та за ті три гроші чи багато купиш? Купив одну свічку й годі. Іде він далі, йде та йде, аж стоїть при дорозі корчма. Зайшов хлопець у ту корчму, а там нікогісінько немає, тільки висять на стіні два якихось портрети.
А вже й вечір, хлопець і надумав там заночувати. Переламав напополам ту свічку, що купив, половину поставив під одним портретом, а другу — під другим, потім виліз на піч, ліг і заснув.
Тихо всюди, ніщо ані шерхне. Коли десь над північ як зашумить, як загуркоче, страх та й годі. Хлопець прокинувсь, дивиться — аж то якихось троє чоловіків, таких бравих, гарно вдягнутих, крутяться по корчмі й чогось шукають. Побачили, що хтось у корчмі є, й гукають:
— Хлопче, ану виходь сюди! Хлопець зліз із печі і підійшов до них. А чоловіки й питають його:
— Який тобі портрет кращий? Цей чи цей? А він їм одказує:
— Мені обидва однакові. А вони таки своє:
— Ні, ти скажи, котрий кращий? А хлопець і знов:
— Мені й той гарний, і той! Вони тоді дуже зраділи й кажуть:
— Ну, коли так, то ти розумний хлопець, і ми за це щось тобі подаруємо. Та й дав йому один золоту рушницю, другий таку скрипку, що коли на ній заграти, то хоч і не хотітиметься танцювати, а всяк танцюватиме; третій такі чоботи, що як ступиш у них крок, то вже й кілометр, а як скочиш то сім. Хлопець узяв подарунки, подякував і пішов собі. Іде дорогою, йде, аж їде навпроти пан каретою. Побачив хлопця й гукає до нього:
— Хлопче, а йди-но сюди! Хлопець підійшов.
— А де ти взяв таку рушницю? — питає пан, бо дуже йому та зброя сподобалася. А хлопець йому:
— Дав мені її один пан.
— Може б, ти продав мені її? Я тобі добре заплачу.
— Е ні, — каже хлопець, — я нізащо не продам її! — А чи вона хоч добре стріляє? — все допитується пан.
— А звісно, що добре, хоч би як далеко, а дострелить і влучить. Погляньте, пане, он летить орел над лісом, так високо, що важко оком побачити.
— То вистріль у нього, подивимось, чи вб'єш його. Хлопець прицілився, вистрілив і влучив! Орел тільки перекинувся і почав падати, та впав у найгустіші чагарі. Пан хотів того орла забрати, але візника свого не зміг послати, бо коні мав полохливі і сам не втримав би їх. Хоч як йому не хотілося, а виліз із карети й пішов сам.
А хлопець тим часом витяг скрипку, наладнав її та й почав грати. Візник на передку, тільки почув музику, став підскакувати, а коні й собі ну витанцьовувати. Візникові на передку було ніяк скакати, ще й коні розтанцювалися, то він скочив на землю, вибіг наперед коней, похапав їх за вуздечки та й танцює, скільки має духу. А хлопець грає та й грає, аж луна йде. Пан у кущах забув уже й про орла, усе скаче та скаче. Аж ось музика стомився й кинув грати. Зробив один крок у своїх чоботях — і вже кілометр дороги, зробив другий — уже два, а як скочив, то сім кілометрів. Тоді й побрів собі помаленьку.
А пан не те що не знайшов орла, а й одяг подер, подряпався об кущі, по...
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Чарівні речі txt скачати, читати Чарівні речі jar скачати, читати Чарівні речі fb2 скачати, читати Чарівні речі epub скачати, читати Чарівні речі doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено