Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Цар птахів

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Говорять, один раз птахи влаштували велике кабарі, щоб обрати царя. Багато хто хотіли вибрати вурумахері, тому що немає птаха сильніше сокола й тільки він один може так налякати будь-якого ворога, що в того від страху пір'я встануть сторчма. Птахи запропонували йому царство, але гордій вурумахері зневажив владою, що йому й так давали дзьоб і пазурі, і відмовився. Тоді птахи вирішили вибрати гуейку, або папанго, або боривітера, але почалися такі нескінченні суперечки, що домовитися не було ніякої можливості. Хтось порадив зробити царем фуді. От що він сказав:
- Фуді не схожий на інших птахів. Узимку він нічим не відрізняється від нас, а влітку одягається в ошатні яскраво-червоні пір'я. Видно, сама природа подарувала йому царську мантію, щоб допомогти нам зробити вибір.
Із цим погодилися всі. І от фуді став царем. Своєю веселістю, жвавістю й спритністю він швидко завоював любов підданих. Особливо любила й почитала фуді сумна такатра, життя якої було в безпеці, поки він був царем. Але недарма в прислів'ї говориться: "Вітер легко коливає високе дерево" і "У доброго завжди багато ворогів". Незабаром фуді довелося відчути це на собі. Вурумахері, що кипів від злості через те, що царем стала така маленька пташка, накинувся на нього й заклював на смерть. Потім він проголосив царем себе. Птаха від страху не насмілилися заперечувати й скорилися пануванню сокола.
Але в прислів'ї говориться: "Винуватий не уникне покарання, і той, хто зробив зло, сам накликав на себе лихо". Такатра не забула доброти фуді; вона не могла змиритися з підступництвом вурумахері. Один раз, коли новий цар про щось задумався, такатра тихенько підкралася до нього й кілька разів щосили вдарила його дзьобом. Сокіл упав; такатра подумала, що він умер, залишила його на тім же місці й полетіла скликати птахів. Коли почалося велике кабарі, вона попросила, щоб їй дозволили говорити, і розповіла, як і чому вона вбила вурумахері. Майже всі слухали її зі схваленням; багато птахів стовпилося навколо вбитого. Вони стояли й розглядали сокола, як раптом той, кого вони вважали мертвим, заворушився. Страшне хвилювання почалося серед птахів, деякі вже зовсім зібралися прикінчити вурумахері, але отут заговорив боривітер:
- Я не хочу захищати вурумахері, він був злим і жорстоким. Він звик добувати силою те, що йому не хотіли віддати по добрій волі. Такатра, що помстилася за смерть фуді, по справедливості заслужила нашу подяку. Але ми з вурумахері сини двох сестер. Його лихо - моє лихо. От чому я прошу вас подарувати мені його життя. Він втратив царство, це буде для нього достатнім покаранням.
Птахи поступилися проханням боривітра, і він поспішив на допомогу пораненому. От, говорять, чому вурумахері не свариться з боривітром, а тікає від нього, хоча боривітер маленька пташка: він пам'ятає, що зобов'язаний йому життям. А такатру, що напала на нього й ранила, він ненавидить і не пропускає нагоди їй нашкодити.
Довелося птахам знову вибирати царя. Цього разу вони вибрали рейлуві. У нього дуже гарний голос, і йому легко говорити під час кабарі, до того ж він середнього росту, значить небезпечний супротивник для заздрісників, а іншим не так страшний, щоб пір'я дибилися. Рейлуві дотепер без зусиль зберігає своє панування. А замість панщини, що птахи відпрацьовують цареві, рейлуві користується правом збирати пір'я різних птахів, щоб устеляти своє гніздо....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Цар птахів txt скачати, читати Цар птахів jar скачати, читати Цар птахів fb2 скачати, читати Цар птахів epub скачати, читати Цар птахів doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено