Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Аржа боржи-хан і небесна діва ухин

Казки/
рейтинг 0 (всього голосів: 0)

Опис книги:

Одна людина відправила сина на військову службу. Пройшли роки. Повернувся із служби син, але не один. Перед батьком стояли два хлопця схожих один на одного, як дві краплі води. Обидва навперебій кричали старому - я твій син! - Ні, я твій син!

І як не придивлявся до них старий, не міг визначити, хто ж справжній син, а хто видає себе за нього. Узяв тоді їх старий, і пішов до Аржа Боржи-хана, сподіваючись на його розум і справедливість.

Хан не замислюючись, обіцяв дізнатися, хто з двох справжній син. І звернувся до двійників:

- Нумо, розкажіть мені родовід свого батька. Хто з вас пам'ятає імена діда, прадіда, пращурів? Перший перерахував імена предків до десятого покоління. Другий знав імена тільки діда і прадіда.

Аржа Боржи-хан оголосив - старий, твій син той, хто пам'ятає родовід до десятого покоління.

Старий подякував ханові і пішов додому. Від нього не відставали обидва хлопці. Той, що не пам'ятав родовід, гірко плакав. Незабаром вони піднялися на горб, а там сиділа дівчина. Вона запитала:

- Хто ви такі? І чому цей хлопець плаче?

Старий розповів:

- Відправив я на військову службу одного сина, а повернулися двоє. Я не зміг дізнатися хто з них мій справжній син, пішов до хана, і він мені допоміг.

- Що ж ти плачеш? - запитала дівчина у хлопця.

Я, я його син рідний, а родовід не пам'ятаю, оскільки багато років прослужив, забув.

Дівчина сказала:

- Я вам допоможу, відрізнити хто з них ваш син. І сказала хлопцям:

- Відійдіть подалі і біжіть сюди. Хто першим добіжить, повинен встрибнути в мою глиняну діжку, - дівчина із-за спини витягнула маленьку діжку. Хто в ній опиниться першим, той і син цієї людини.

Хлопці відійшли, і побігли назад. Хлопець, що пам'ятав десять поколінь, відразу випередив другого, і першим добігши до діжки, заліз у неї. Інший, прибіг захекавшись, і не зміг просунути в діжку навіть руку. Дівчина закрила кришку і сказала:

- Це дідько. Він хотів стати вашим сином, обдурив і вас, і хана.

Старий і його син стали гаряче дякувати дівчині, і побігли до хана.

Аржа Боржи-хан дізнавшись, що його обдурив дідько, розсердився, і велів спалити біса разом з діжкою.

Хан вирішив дізнатися, що це за розумна дівчина, і вирішив відвідати її , але її вже не було. Тоді хан наказав розкопати горб. З нього виїхав золотий трон з тридцятьома двома сходинками. На кожній сходинці стояло два стражники з срібла.

Аржа Боржи-хан вирішив сісти на трон, але коли він піднявся на першу сходинку, вартові стали штовхати хана вниз. Хан впав в багно. Підійшовши до сходів збоку, хан прочитав, що це трон Ухин-тенгері - небесної діви, повелительки доль. Сісти ж на нього може тільки той, хто піднімаючись, розповість на кожній сходинці молитву кожному стражникові.

І хто зійшов на трон, стане повелителем Замбі Тубі - всієї землі, а після смерті - небесним ханом в країні Ухин-тенгері.

Хан пішов до трону, розповідаючи молитву. Йому потрібно було розповісти 64 молитви, а хан розповівши 63, не міг більше пригадати. Тоді верхні стражники схопили його, і стали бити. Потім передали його стражникам на 31 сходинці, і так далі. Кожен стражник бив бідного хана, і таким чином вони спустили його по сходах. Хан, від таких побоїв і помер. А дівчина та і була Ухин-тенгері - повелителька доль. Рідко вона допомагала людям, все більше було від неї нещасть. Але все-таки вона була одна з тих східних злих тенгрінов, від якої було хоч трохи добра....
[переглянути текст повністю]

Скачати книгу:

скачати, читати Аржа боржи-хан і небесна діва ухин txt скачати, читати Аржа боржи-хан і небесна діва ухин jar скачати, читати Аржа боржи-хан і небесна діва ухин fb2 скачати, читати Аржа боржи-хан і небесна діва ухин epub скачати, читати Аржа боржи-хан і небесна діва ухин doc

Сучасні технології дозволяють вмістити на маленькому девайсі багато електронних книг і читати їх практично в будь-якому місці будь-коли. Для того щоб насолоджуватися літературним твором не потрібно більше шукати книги по бібліотеках, достатньо просто заглянути в інтернет і завантажити необхідний текст. На сайті зібрана література у форматах: jar,jad,txt,fb2,epub,doc, зручних для читання на мобільних пристроях(мобільних телефонах, смартфонах, кпк, планшетах, MP3-плеєрах, букрідерах). jar (Java ARchive) - це архівний файл, який можна використовувати в мобільних телефонах. В такому архіві можна закачати на телефон ігри, програми та книги. fb2 (FictionBook) - це формат електронних текстів у вигляді XML-документів, в яких кожен елемент і атрибут описується заздалегіть визначеним тегом. Правильно підготовлений електронний текст у форматі FictionBook містить в собі всю необхідну інформацію про книгу - структурований текст, ілюстрації, назву, рік видання, інформацію про автора. EPUB ( книга ) - це ZIP-файл, стиснутий особливим чином. Усередині цього архіву файли вмісту (у форматі XHTML), додаткові файли ілюстрацій, шрифтів і т. д., і обов'язкові допоміжні файли, які стандарт EPUB вимагає для опису книги.

Завантаження тексту...
Зачекайте будь ласка.
Не читайте з монітора комп'ютера, бережіть очі! Придбайте книгу, підтримайте автора та видавництво
[прибрати закладку]
[зробити закладку]

Дії з книгою

• Додати тег
додати

Після затвердження модератором тег з'явиться в списку тегів
• Додати до списку
додати

Додано до списку!
• Додати цитату
копіювати додати

Цитату збережено