Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як український письменник підкорював читачів?

Як український письменник підкорював читачів?

Початок вересня подарував українській книжковій спільноті неабияку подію: автор найвідомішого українського роману сучасності «Ключ», Василь Миколайович Шкляр, написав книгу про сучасні події на Донбасі.

 

Війна на Сході не могла минути безслідно. Для такої багаточисельної нації, як українці, знадобиться ще багато часу для осмислення тих змін, що відбулися в країні і світі. Та чим довше минає часу – тим більше встигає забутись. Для того, щоб кожен з нас був у змозі через багато часу відчути зміни, змогти порівняти себе «до» й «після» Донбасу – і була написана книга «Чорне сонце».

 

Неоднозначна фігура автора

Василь Шкляр – постать серед українського письменства неоднозначна. Він став автором першого українського бестселеру – роману «Ключ», який розпочав нову сторінку в українському літературному процесі. Шкляра вважають першим українським автором, який почав писати в манері сучасної європейської літературної традиції. Його прозі притаманні риси якісної західної белетристики: сучасні проблеми, сучасна стилістика.

 

Однак, не все так просто.

Деякі з текстів піддавалися критиці за проблиски ксенофобії, або шовінізму. Бувало, що критики не могли прочитати жодної книги Василя Миколайовича, щоб не "знайти" в ній зачатки нетерпимості до всього іншого, чужого. 

Олії у вогонь додало інтерв’ю Шкляра УНІАН 2011 року. В ньому автор «Чорного сонця» висловлює свої міркування з приводу відділення Криму і Донбасу від України в контексті врегулювання напруги у відносинах з Росією. 

Проблема двоїстості національної самоідентифікації жителів східних областей займала думки письменника все свідоме творче життя. Цієї теми Шкляр постійно торкається в своїх книгах і публіцистиці.

 

Про ставлення автора до війни на Донбасі говорить присвята роману «Чорне сонце»: твір присвячений воїнам батальйону «Азов».

 

«Філософія відчаю»?

Термін, який увійшов в український культурний простір з уст Шкляра (в інтерв’ю 2011 року), навряд чи доречно використовувати стосовно його останньої книги. Філософія відчаю Шкляра була зумовлена історичною об’єктивністю, яку письменник вбачав у фактичній відокремленості Сходу і Заходу України.

 

На думку автора «Чорного сонця», події Майдану пробудили національну свідомість обох частин держави. Схід об’єднався з Заходом. Російська сторона, відчувши, що втрачає контроль над частиною України, пішла на радикальні дії: військове вторгнення і загрозу територіальній цілісності нашої країни.

 

В книзі йдеться про реальних людей (за словами автора, це єдиний роман, в якому він не змінював імен головних героїв), які стали на захист своєї батьківщини від російських загарбників.

 

Зміна, що сталася у свідомості українців після Майдану знаходить своє відображення в центральному персонажі роману – бійці «Азову» на прізвисько "Маляр". Він змушений боронити свій край від агресора, розуміючи, що за нього цього ніхто не зробить. Очима "Маляра" автор описує хід війни на Донбасі, операції під Маріуполем та "Іловайський котел".

Історія, розказана, молодим хлопцем, зворушує своєю відвертістю та щирим болем за державу. Головний герой намагається зрозуміти, кому вигідно виснажувати українське суспільство затяжним конфліктом на Донбасі, і як виходить, що смерть забирає тих, хто найвище цінує життя. Міркує про те, як взагалі могла виникнути така критична ситуація непорозуміння між двома братніми народами. Питання непрості і вкрай актуальні.

 

А що буде далі?

 

Хочете знати, яке майбутнє чекає Україну, якщо їй вдасться вистояти в цій боротьбі? Тоді спершу дайте відповідь собі: ми вистоїмо? чи вистою я? чи не підведу батьківщину, якщо вона покладеться на мене? А саме це зараз і відбувається! На ці питання відповів "Маляр" – і став героєм серед героїв, які не вмирають. Лік цим героям почався з першої "Небесної сотні" – і продовжується по сьогодні.

 

Чорне сонце – символ батальйону «Азов» і сакральний знак, який означає вічний рух по колу – обране в якості назви для книги не випадково. Війна не закінчилась. Герої, що не вмирають, потрібні постійно. Ними стають звичайні, а не містично "обрані" люди. Ці люди, яким ми завдячуємо життям, обрали себе в герої самі. Те саме, каже нам Василь Шкляр зі сторінок свого роману, під силу зробити і кожному з нас, щоб мати чисте перед прийдешніми поколіннями сумління.

 

Новинка осені, книга Василя Шкляра «Чорне Сонце», вже доступна для замовлення онлайн. Тематично роман Шкляра перегукується та ідеально доповнюється бестселерами Сергія Лойка «Аеропорт» та «Очима ТСН: війна та Євромайдан» Ольги Кашпор і Тетяни Пушнової. Купити книгу про сучасну війну на Сході – розумне рішення людини, що живе в епоху інформаційного суспільства. Інформація – головний інструмент опору. Будьмо справжніми українцями, читаймо українське! 

Зачекайте будь ласка...