Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як правильно читати книги

Як правильно читати книги

Відкрити книгу.

Читати слова.

Закрити книгу.

Взяти наступну книгу.

Що може бути простіше, чи не так?

 

Якщо Ви читаєте просто для розваги, просто щоб убити час, то все приблизно так і відбувається. Але якщо Ви хочете винести з цього заняття щось корисне, хочете отримати знання і новий досвід, то все не так просто. І ось чому.

У 1940 році Мортімер Адлер написав працю під назвою «Як читати книги. Керівництво з читання великих творів», який зараз вважається класичним. Сьогодні ми спробуємо дуже коротко познайомитися з деякими його твердженнями, висловленими близько 75 років тому, але не втрачають актуальність по наш час.

 

У цьому дослідженні виявлено, що існує цілих чотири методи читання.

 

Елементарний. Це саме те, що мається на увазі під цим словом. Цей навик ми отримуємо в початковій школі, і він означає тільки те, що ми можемо прочитати слова на сторінці і зрозуміти їх зміст, а також слідувати за основним сюжетом, але нічого більше.
Інспекційний. Це читання ковзаючим поглядом, те, що ми називаємо "по діагоналі". Ми дивимося на початок сторінки, потім переходимо до її кінця, попутно намагаючись зачепити основні ключові моменти і зрозуміти протягом думки автора. Це часто доводиться робити, коли є необхідність в освоєнні великих навчальних чи робочих матеріалів в умовах дефіциту часу.
Аналітичний. Це коли Ви дійсно занурюєтеся в текст. Ви читаєте повільно і уважно, Ви робите замітки, Ви шукаєте слова, які не розумієте, і переходите по посиланнях, які наводить автор. Основне Ваша зазавдання в цьому випадку - повне розуміння і засвоєння тих ідей, які викладені в тексті.
Дослідницький. Використовується письменниками, науковцями та творчими працівниками. При цьому Ви читаєте одночасно кілька книг на одну тему в пошуках підтвердження або спростування власних теорій з даного питання. Це досить специфічний спосіб читання, який пов'язаний швидше з роботою, а не з хобі чи задоволенням.
Далі ми докладніше зупинимося на другому і третьому виді читання як найбільш актуальних і корисних навичках. Тому що елементарне читання Вам напевно вже знайоме, раз Ви читаєте ці рядки, а дослідницьке являє собою досить специфічний рід діяльності, який зацікавить небагатьох. З аналітичним і інспекційним читанням зовсім інша картина: багатьом воно необхідне, але далеко не всі люди ним володіють. Отже, що ж потрібно зробити, щоб підняти свій навик читання з елементарного на наступний рівень?

 

Інспекційне читання

Такий вид читання варто застосувати в цілому ряді ситуацій. Наприклад, Вам в магазині необхідно швидко оцінити доцільність покупки тієї чи іншої книги, швидко усвідомити суть об'ємної доповіді, бути в курсі останніх подій в сфері своїх інтересів і так далі. У будь-якому випадку від вас буде потрібно не глибоке занурення в текст, а швидке освоєння і оцінка необхідної Вам інформації. Для цього Вам необхідно зробити наступне.

- прочитайте назву і вивчіть обкладинку книги

Ця порада здається очевидною, але дуже багато нею нехтують, відразу ж переходячи до змісту. Адже всім відомо, що автор завжди надає величезного значення назві та оформленню обкладинки, часто вкладаючи в них основну суть (або натяк на неї) всієї книги. Якщо Вам вдасться вгадати це послання, то багато що стане зрозумілим ще до перших рядків тексту.

- приділіть особливу увагу першим кільком сторінкам

Зміст, передмова, пролог є неймовірно корисними сторінками, які дадуть Вам уявлення про всю книгу, навіть якщо перед Вами об'ємна наукова праця.

- перегляньте назви розділів і кінцеві рядки

Особливо це стосується ділової та науково-популярної літератури. Тут можна відразу перейти до кінцівки, щоб дізнатися головні висновки, а вже потім, якщо вони вас зацікавлять, прочитати основний матеріал.

- вивчіть відгуки

Якщо Ви підбираєте книгу в мережі, то для вас не складе труднощів ознайомитися з думкою інших читачів. Хоча ці коментарі треба сприймати з певною часткою скептицизму, тому що іноді вони бувають продиктовані корисливими спонуканнями збільшити продажі або, навпаки, "втопити" автора. Але все ж таки можна знайти книжкові сайти, які публікують відгуки реальних людей.

Таким чином, виконавши ці прості пункти, Ви легко зможете скласти думку про будь-яку книгу. Цей навик допоможе Вам буквально за 5-10 хвилин вибирати справді вартуючі матеріали і відкидати непотрібний баласт, що заощадить Вам цілі роки життя.

 

Аналітичне читання

Слід врахувати, що далеко не кожна книга гідна бути прочитаною подібним чином. Такий спосіб слід застосовувати тільки тоді, коли Ви дійсно хочете отримати максимальну віддачу від читання. Якщо Ви не вмієте застосовувати аналітичний спосіб читання, ніяка книга - навіть сама корисна і потрібна - не зможе дати Вам все, що в ній закладено автором. Давайте подивимося, як отримати максимум від того, що ми читаємо.

-дізнайтеся трохи більше про автора і інші його роботи

Просте наведення довідок про особу автора багато в чому може прояснити мотиви і особливості його роботи. Погодьтеся, що книга про способи досягнення фінансового успіху буде викликати набагато більше довіри, якщо її написав практикуючий підприємець, а не збіднілий невдаха. Або, наприклад, роман про війну зовсім по-іншому буде читатися, якщо в біографії автора є відповідні епізоди.

-присвятіть кілька хвилин інспекційному читанню

Перед зануренням у глибини тексту виділіть трохи часу для короткого попереднього знайомства, описаного в попередньому розділі. Не пропускайте можливість отримати інформацію з аналізу назви, змісту, передмови і так далі.

-повертайтеся до складних моментів

Прочитайте всю книгу до кінця, але намагайтеся не надто розтягувати цей процес. Адлер називає це "поверхневим читанням", тобто таким, під час якого Ви знайомитеся зі змістом книги, не надто вдаючись у окремі деталі. Це означає, що якщо Ви зустрічаєте важке або незрозуміле місце, то не починаєте відразу ж з ним розбратися, а просто робите позначку і продовжуєте читання. Коли Ви закінчите книгу, то необхідно повернутися до своїх закладок і приділити вже максимальну увагу всім незрозумілим моментам. Залучайте додаткові джерела, перечитуйте деякі місця повторно, але в результаті у Вас не повинно залишитися незрозумілих місць в досліджуваному матеріалі.

-Підготуйте коротке резюме

Після завершення роботи з книгою (а аналітичне читання є саме роботою) складіть короткий звіт, що відображає ваші основні враження і отримані знання. Найкраще, якщо Ви складете його у формі відповідей на наступні прості запитання. Ідеально, якщо Ви зробите це письмово.

Про що ця книга? Іноді ми так занурюємося в хитросплетіння сюжету чи незначні деталі, що до кінця розповіді геть забуваємо про головні думки автора. Просто викладіть в декількох реченнях основний зміст твору.
Що сталося і чому? Складіть дуже короткий план книги. Для художньої літератури це може бути ланцюжок подій основного сюжету, для науково-популярної - основні тези і докази концепції автора.
Чи є описані в книзі події, факти і думки цікавими, вірними, повчальними? Яке ваше ставлення до прочитаного? Чи згодні Ви з думкою автора або вважаєте її помилковою?
Які висновки Ви зробили з прочитаного особисто для себе? Книги є потужним інструментом для зміни себе і свого ставлення до світу. Якщо підходити до цього питання по максимуму, то можна сказати, що якщо прочитана книга абсолютно нічого Вам не дала, то Ви просто даремно витратили час. Ось і спробуйте в цій відповіді зафіксувати все те, що змогли витягти з даної книги для свого розвитку.
Так, подібний скрупульозний підхід до читання не сприяє швидкому поглинанню літератури і, ймовірно, може здатися занадто виснажливим. Але зате Ви точно можете бути впевнені, що кожна книга у вашому житті залишить свій слід і Ви отримаєте максимум від кожної години, проведеної з книгою в руках.

 

джерело animedia-company.cz

Зачекайте будь ласка...