Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Швидке читання - запорука здорової психіки

Швидке читання - запорука здорової психіки

Швидке читання - це засіб, який сприяє комфортному стану психіки протягом робочого дня (що включає в себе впевненість в собі, як у фахівці на тлі поваги співробітників, відчуття можливості просування по службових сходах) і підтримує високий життєвий тонус внаслідок малих енергетичних витрат на виконання розумової роботи.

 

Швидке читання - це не тільки швидкий темп. Воно інакше налаштовує наше сприйняття:


• підвищує вибіркову здатність, що при надлишку інформації важливо;
• допомагає глибше осмислити і краще запам'ятати прочитане.

 

Тому правильніше було б говорити не про прискорений темп, а про ефективне читання.


Основні причини повільного читання наступні:


1. Текст проговорюється про себе (це явище називається артикуляцією). При артикуляції ми читаємо не швидше, ніж говоримо. Ми слухаємо свою внутрішню мову, а пропускна здатність слухового каналу значно нижча, ніж зорового.


2. Поле зору дуже вузьке. Ми сприймаємо окремі слова, читаючи їх одне за іншим і цілком простежуючи рядок зліва направо. Спеціальні досліди показують, що наші очі можуть знаходитися тільки в двох станах - у стані зупинки, фіксації погляду або зміни точок фіксації. Чим ширше поле зору, тим більше інформації сприймається при кожній зупинці погляду, а самих зупинок на ту ж кількість тексту доводиться менше.


3. Читаючи, ми весь час повертаємося до незрозумілих слів або фраз (це явище називається регресією). У повільно читаючих людей кількість регресій на 100 слів тексту може досягати 50, тобто кожне друге слово читається двічі.


Щоб оволодіти швидким читанням, потрібно придушити ці шкідливі звички і оволодіти новими, що значно прискорюють сприйняття.


Для цього необхідно:
• Навчитися читати "тільки очима", не відтворюючи про себе звучання слів.
• Навчитися сприймати не окремі слова, а відразу цілі змістові блоки - речення, абзаци (така велика одиниця сприйняття називається синтагмою).
• Так натренувати увагу, щоб кожна синтагма відразу ж сприймалася осмислено і до неї не доводилося повертатися.

Зачекайте будь ласка...