Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Що відбувається з мозком під час читання

Що відбувається з мозком під час читання

Ми створюємо зображення прочитаного в уяві

Якщо ми дивимося фільм, то бачимо світ очима однієї людини - режисера. Читання дає унікальний шанс створювати свої власні світи. Таким чином, ми розвиваємо свою уяву. А гарна уява, за твердженням психологів, допомагає у вирішенні безлічі життєвих проблем.

 

Читати про чужий досвід - значить частково отримувати свій

Хороший автор змушує читача співпереживати герою, ставити себе на його місце. Завдяки своїй уяві, читач може побувати в такій ситуації, яку у власному житті йому переживати поки не доводилося. Якщо в книзі описується негативний досвід героя (його зрадили, обдурили, він втратив близьку людину), то читач отримує свого роду щеплення. Він знає, як справлятися з емоціями в подібних ситуаціях.

 

Читання сприяє соціалізації

Соціологи довели, що ті, хто багато читає, можуть краще формулювати свої думки, бажання і цілі. Відповідно, вони краще будують комунікації і краще справляються зі своїми почуттями. А завдяки досвіду, отриманому від героїв книг, можуть передбачити наслідки тих чи інших дій.

 

Книги іноземними мовами змушують мозок буквально  рости 

У шведській академії перекладачів з'ясували, що освоєння чужих мов стимулює зростання гіпокампу. Ця частина мозку відповідає за формування емоцій і за консолідацію пам'яті, тобто, за перехід інформації з короткочасної пам'яті в довготривалу.

Експеримент виявився досить простий. Студентам-перекладачам поставили завдання: протягом 13 місяців вивчити арабську, російську або дарі, мову афганських таджиків. Вчитися їм доводилося цілими днями. Паралельно вчені стежили за контрольною групою - студентами медичного університету Умео. Вони також витрачали весь свій час на навчання, але в їхній програмі не було літератури іноземними мовами. Обидві групи пройшли МРТ до початку експерименту і через три місяці активного навчання.

Результати вразили дослідників: структура мозку контрольної групи медиків залишилася незмінною, а ось у студентів - перекладачів певні частини мозку, зокрема, гіпокамп, збільшилися в розмірах.

 

Читання змінює структуру мозку

Ще один експеримент провели дослідники Університету Карнегі-Меллон і Піттсбурзі (США). Випробовувані протягом півроку навчалися за спеціальною програмою, яка включала великий обсяг читання. Після закінчення терміну навчання виявилося, що обсяг білої речовини у студентів збільшився. Біла речовина півкуль забезпечує взаємозв'язок між різними ділянками нервової системи. Вона дозволяє координувати всю роботу нашого організму.

Зачекайте будь ласка...