Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Художня література проти спеціалізованої

Художня література проти спеціалізованої

Ніякі книги типу «Як схопити удачу за хвіст», «Як стати казково багатим» або «Як вийти заміж» не допоможуть змінити життя, тепер це доведено науково. А от читання хорошої літератури, захоплюючих романів, чарівних віршів впливає на мозок, це помітно не лише на суб'єктивному рівні, а й на фізіологічному.

 

Дослідники з Університету Еморі в Атланті виявили, що читання видатного літературного твору залишає в мозку людини сліди, що зберігаються протягом декількох днів. «Література змінює наше життя, і в певних випадках дозволяє сформувати особистість», - вважає керівник дослідження Грегорі Бернс. Результати дослідження були опубліковані в журналі Brain Connectivity. Вчені зіставляли дані магнітно-резонансної томографії випробовуваних 12 студентів, які читали одну і ту ж книгу - якісний трилер Роберта Харріса. Роман був обраний через напружений сюжет і серйозні моральні колізії між героями. Мозок студентів піддавався скануванню після прочитання частини книги, на п'ятий день експерименту, причому піддослідні були зобов'язані в день прочитувати 30 сторінок.

 

У день сканування студенти проходили тести, які підтверджували їхню реакцію на прочитане. Сканування показало, що читання викликало підвищену активність в лівій скроневій долі кори мозку. Вона пов'язана з мовною діяльністю і когнітивними здібностями в центральній звивині, що відповідає за сенсомоторні реакції. Збудження зберігалося в цих областях і через деякий час після прочитання книги.

 

Вчені зробили висновок, читання книг створює в мозку додаткову активність, що сприяє виникненню і збереженню творчих здібностей, розвитку мовлення на фізіологічному рівні. «Читання ніби переносить Вас в тіло героя, Ви заражаєтеся його якостями і переживаннями», - вважає професор Бернс. Недарма читання трилера робило студентів трохи більш активними, а читання романів Джейн Остен - більш чутливими і здатними до співпереживання. Різні книги, як виявилося, активізують різні області мозку - і це теж було доведено експериментально. А постійне читання зберігає мозок активним, сприяє його розвитку і підвищує шанси на довге повноцінне життя.

Зачекайте будь ласка...