Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Читання на мобільних пристроях

Читання на мобільних пристроях

У той час як видавнича індустрія продовжує обговорювати відносні переваги друкованих книг в порівнянні з книгами електронними, поведінка читачів змінюється, мабуть, найістотнішим чином з 2007 року, коли Amazon випустив перший Kindle.

 

Сьогодні мобільні телефони - це не просто засоби зв'язку: це і елемент іміджу, і засіб отримання інформації. З 2006 по 2015 роки кількість пристроїв мобільного зв'язку зросте з 53 мільйонів до прогнозованого числа в 2,4 мільярда. Приблизно за цей же період Amazon продав трохи більше 20 мільйонів Kindle. Звичайно, смартфони, як уже неодноразово зазначалося, занадто багатофункціональні для того, щоб утримувати увагу власника тільки на книзі, коли в його розпорядженні є доступ до ігор, фільмів і чатів. Але, незважаючи на те що мобільне читання поки дає видавцям незначний приплив доходу, 2,4 мільярди мобільних пристроїв - занадто велика цифра, щоб не сприймати її всерйоз.

 

Компанія Publishing Technologies опублікувала дослідження різних аспектів читання з мобільних телефонів. Вибірка склала 3000 осіб із США і Великобританії. Окремо компанія вивчала поведінку адептів мобільного читання і тих, хто цього з різних причин не робить.

 

Близько 43% респондентів підтвердили, що читають електронні книги з телефонів, причому за останній рік 59% читачів Сполученого Королівства і 72% американських читачів стали це робити частіше. Взагалі США знаходиться в авангарді мобільного читання: там щодня читають зі смартфонів 23% опитаних, проти 12% респондентів з Великобританії, а більше двох разів на тиждень - 30% проти 14%.

 

Однак, як і очікувалося, читання книг поступається за популярністю іншим видам використання мобільних телефонів: фотографуванню (89% у Великобританії і 92% в США), ігор (76% і 82%), оплаті покупок (56% і 54%) і навіть читання журналів / періодики (51% і 44% відповідно).

 

Серед найбільш популярних додатків для читання книг - Kindle, яким користуються 50%, і iBooks - 31% опитаних. Однак серед 18-24-річних голоси діляться практично порівну: 4% читає через Kindle, а 39% - через iBooks. І навіть цей умовний розрив може бути незабаром ліквідований: учасники опитування у Великобританії віддали максимальне число голосів (40%) за Apple iPhone, за ним із значним відривом йдуть пристрої Samsung (28%). Всі інші бренди, включно з Nokia, LG, Google, HTC, не набрали і 10%.

 

Цікаво, що переважна більшість опитаних не мають жодних пріоритетів за розміром контенту, споживаного з мобільних телефонів: 46% респондентів з Великобританії і 54% із США читають одні й ті ж книги на всіх гаджетах. У той же час чимале число відповідали на питання дослідження - 21% з Великобританії і 36% з США - воліють читати на мобільниках більш короткі тексти, враховуючи, що середній час читання складає 15-30 хвилин. У третині випадків зі смартфонів читають гостросюжетну прозу, далі за зменшенням популярності - біографії, художню літературу, фентезі, жіночу прозу, книги про подорожі і навіть бізнес-книги, хоча їх частка не перевищує 4%.

 

Всупереч очікуваному, зі смартфонів читають вдома не менше, ніж у транспорті: в обох випадках для Великобританії ця цифра становить 47% (сюди ж, мабуть, входять і 11% тих, хто читає у ванній), у той час як на відпочинку мобільні екрани перетворюються на сторінки книг тільки в 36% випадків. І тільки чверть опитаних відволікається для читання з мобільника на роботі.

 

Ціна і зручність читання - основні вимоги для збільшення кількості читачів, які читають з мобільних пристроїв. Близько 42% опитаних у Великобританії вважають читання зі смартфонів незручним. У США  - 38%. 26% і 21% опитаних у Великобританії і США відповідно нарікають на погану доступність мобільних книг з  пристроїв, а це, за грубими підрахунками, 0,5 мільярда потенційних читачів електронних книг.

Зачекайте будь ласка...