Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Як читати книги з користю і захопленням

Як читати книги з користю і захопленням

Своєю надихаючою історією поділився Денис Яблонський - засновник діджейської школи, підприємець, діджей і завзятий книгоман. За останні три роки він прочитав більше, ніж за попередні 25. Непоганий приклад для наслідування!

 

Дитинство

У дитинстві я любив читати. Однак література, яку пропонувала школа, здавалася мені нудною, і я вирішив збирати власну бібліотеку.

Велике спасибі моїм батькам - вони читали постійно і не шкодували грошей на книги. З тих пір пройшли роки, але я продовжую скуповувати всю літературу, що здається мені цікавою і корисною.

 

Навіть переїзд на Балі не зміг остудити мою пристрасть до книг і читання. У мене підозра, що моя бібліотека бізнес-книг на острові одна із самих великих. 

 

Переломний момент

Переломним моментом мого читацького досвіду стала книга Тімоті Ферріса «Як працювати по чотири години на тиждень». Після неї щось клацнуло і прийшло усвідомлення того, що можна багато чого досягти і багато чого встигнути, головне - вірити в свої сили і діяти прямо зараз. З цієї ж книги я дізнався про інші корисні книги...

 

Книги дали мені більше, ніж вища освіта

Книги стали для мене головним джерелом знань. У мене вища освіта, але по-справжньому важливі знання я почерпнув саме з книг. А моя бізнес-муза - діджей-школа Music Academy - дозволяє випробувати отримані знання негайно. Це дуже важливо: якщо отримані знання не закріпити в найближчі дні - все даремно.

 

Як я читаю

В якийсь момент книг накопичилося так багато, що я задумався про те, як же встигнути все прочитати. І поставив мету - читати по одній книзі в тиждень, тобто 52 книги на рік. І ось уже третій рік дотримуюся цього плану.
Буває й таке, один день - одна книга. Все залежить від автора і перекладу. Деякі книги, навпаки, хочеться смакувати розділ за розділом, не поспішаючи.

 

Як я знаходжу книги

Про нові книги я часто дізнаюся з книг, які читаю зараз або вже прочитав. Тому практично не купую книги спонтанно. Але якщо все-таки наважуся купити щось новеньке, то мені допомагають у цьому огляди від самих видавництв (для цього краще підписатися на їхню email-розсилку), а також огляди та добірки на корисних сайтах.

При покупці книг я звертаю увагу на автора: якщо я вже знайомий з його попередніми роботами, то розумію, чого чекати. Якщо автор новий, то я орієнтуюся на відгуки, рецензії та інтуїцію.

Відмінний спосіб захистити себе від млявих книг запропонував Ігор Манн: якщо книга за перші 50 сторінок не чіпляє, то далі він вже не читає. Я теж дотримуюся цього правила.

 

Чи варто читати кілька книжок одночасно

Багато радять не читати кілька книжок одночасно, але це точно не про мене. Я постійно читаю 5-10 книг, інколи зміщуючи фокус в бік якоїсь однієї. Однак я намагаюся не читати одночасно книги на одну тематику, щоб уникнути каші в голові.

Я намагався навчитися швидкісного читання, але в цілому розчарувався в його методах. Я зрозумів, що краще читати менше книг, але вдумливо роблячи замітки і отримуючи задоволення.
Зараз я все більше читаю літературу виходячи з моїх життєвих потреб. Якщо я розумію, що мені потрібно підтягнути знання в якійсь області, я знаходжу потрібну книгу і читаю.

Для душі я обожнюю читати біографії. Я з величезною пристрастю занурююся в історію життя відомої людини та приходжу до тями тільки тоді, коли книга дочитана.

 

Як книги впливають на бізнес і життя

Читання книг добре позначається на бізнесі та спілкуванні з людьми. Кругозір розширюється. З'являється більше тем для цікавих розмов. А ще я набув звичку, зустрічаючись з новими людьми і цікавитися п'ятьма книгами, які найбільше вплинули на їхнє життя. Я рекомендую вам скористатися цим прийомом - це нехитрий спосіб зібрати відмінну бібліотеку.

Знання, які я почерпнув з книг, штовхають мої справи вперед, і недостатку в ідеях не виникає. Виробилося мислення: є проблема - є рішення. Практично на будь-яке питання книги допомагають знайти відповідь. Головне, не лінуватися і читати кожен день.

 

Живі книги vs Цифрові

Кілька років тому я б категорично виступив за живі книги. Я обожнюю їх усім серцем і збираю величезну бібліотеку.

Однак постійні подорожі стали обмежувати кількість книг, які я можу тримати під рукою. До того ж видавництва оперативніше надсилають цифрові копії. Я вже було зневірився, але два роки тому відкрив для себе iBooks. В iBooks дуже зручно читати книги. В Apple зробили все, щоб максимально передати відчуття від реальної книги, починаючи від перегортання сторінок і закінчуючи розширеними налаштуваннями відображення - регулювання розміру шрифту, кольору сторінок і т. д.

Для мене дуже важливо виділяти цікаві моменти в книзі маркером і робити нотатки. iBooks дозволяє робити і те й інше. Мало того, дуже зручно копіювати цитати. iBooks навіть автоматично додасть копірайт, з якої книги вона була зроблена. Усі нотатки і закладки синхронізуються між усіма пристроями Apple, будь то MacBook, iPhone або iPad. Мало того, програма навіть пам'ятає місце в книзі, на якому ви зупинилися. Тобто ви можете почати читати книгу на iPhone, продовжити на iPad і закінчити на ноутбуці.

Зараз я читаю і стабільно купую паперові книги, але не забуваю розбавляти їх і цифровими. В дорозі комфортніше читати з iPad, дома - справжні. Але це тільки завдяки iBooks, решта читалок мене не надихнули. Одне але: всі функції, про які я написав вище, працюють, якщо книга у вас у форматі EPUB. В PDF набір функцій обмежений, і тому для книг в PDF я використовую додаток GoodReader.

 

Мій улюблений час для читання - ранок.

Книги - одна з причин, чому я почав вставати о п'ятій-шостій годині ранку.
Не впевнений, чи зміг би я стільки прочитати, якби вставав, як раніше, в дев'ятій чи пізніше.

Прокидаюся, привожу себе в порядок, молюся, йожусь, заварюю смачний чай і сідаю за читання - ось весь сценарій. Все частіше зі мною поруч iPad, де я веду замітки, а коли відкривається потік ідей, я відкладаю книгу і швидко фіксую все, що прийшло в голову.

Вечорами я читаю більше художню літературу і біографії, вранці - бізнес-літературу.

Читання книг - невід'ємна частина мого життя. Іноді я хвилююся, що книги можуть мені набриднути. Навіть уявити собі не можу, що я буду робити, якщо такий день настане. Можливо, напишу книгу? Хоча одне іншому не заважає, а навіть навпаки.

 

Перефразовуючи одну відому цитату, скажу: збільшуйте діагональ своєї книжкової шафи, а не телевізора.

 

джерело animedia-company.cz

Зачекайте будь ласка...