Виберіть автора за першою буквою його прізвища


Підбірка наукових досліджень про користь читання

Підбірка наукових досліджень про користь читання

Почнемо з поезії. Вчені з університету Ліверпуля вимірювали активність мозку під час читання віршів Шекспіра, Еліота та інших відомих поетів. Виявлено, що читання поезії переводить мозок у стан підвищеного збудження, що зберігається і після читання. Особливо активізувалися зони, пов'язані з автобіографічною пам'яттю. Також вчені переказали зміст віршів «своїми словами». Так от, читання цих переказів не здійснювало майже ніякого впливу на мозкову активність.

 

Дослідники з Університету Еморі в Атланті проводили магнітно-резонансну томографію (МРТ) 12 студентів, які кожен день прочитували по 30 сторінок історичного трилера Роберта Харріса «Помпеї». Сканування показало, що читання викликало підвищену активність в лівій скроневій долі кори мозку, пов'язаної з мовною діяльністю і когнітивними здібностями в центральній звивині, що відповідає за сенсомоторні реакції. Причому збудження зберігалося в цих областях і через годину після читання книги. Вчені з'ясували, що читачі переживають досвід «тілесної семантизації», коли в процесі обмірковування тої чи іншої дії конфігурація мїжнейронних зв'язків починає повторювати їх конфігурацію в момент вчинення цієї дії. Наприклад, думки про плавання можуть призводити до утворення тих же міжнейронних зв'язків, що і фізичний процес плавання. 

Фахівці з Оксфордського університету також використовували МРТ і з'ясували, що при читанні у людини активізуються ті ж самі ділянки мозку, що і при спостереженні описаних у книзі сцен наживо. Професор оксфордського університету Джон Стейн стверджує: ми настільки «вживаємося» в події, що мозок реагує на книгу так само, ніби ми реально брали участь в описаному. Іншими словами, твердження: «Читач проживає тисячі життів», - дуже близьке до правди.

 

А в 2008 році дослідники з Університету Дьюка з'ясували, що читання може бути використано при лікуванні від ожиріння. Вони обстежили 30 дівчаток у віці від 9 до 13 років, які страждали ожирінням. Декотрим з них запропонували прочитати роман «Рятівне озеро» - про дівчинку з надлишком ваги і низькою самооцінкою, яка намагається схуднути. Друга група читала книгу, де такого персонажа не було, а третя взагалі нічого не читала. В результаті зниження індексу маси тіла в першій групі майже в два рази перевищило результати другої і третьої груп. Вчені пов'язали це з впливом читання на мотивацію дівчаток. Користь читання специфічної літератури підтверджувалася і в інших дослідженнях.

 

Колектив вчених (переважно з Франції) під керівництвом Станісласа Деене (Stanislas Dehaene) порівнював активність мозку (за допомогою все того ж МРТ) неграмотних людей, людей, які навчилися читати в зрілому віці і «звичайних», грамотних з дитинства. З'ясувалося, що у грамотної людини при розпізнаванні тексту більш інтенсивно починає працювати зорова зона кори головного мозку, активуються області, відповідальні за обробку звукової інформації, і одночасно включаються кілька інших мозкових центрів. Але не тільки це характеризує роботу "грамотного мозку" - навіть при сприйнятті тільки усної інформації у грамотної людини починає більш інтенсивно працювати фонологічна область і включаються кілька інших зон.

 

Дослідники зі Стенфордського університету попросили групу кандидатів наук з літератури прочитати роман Джейн Остін (Jane Austin), перебуваючи всередині апарату магнітно-резонансної томографії (МРТ). Спершу вони читали «просто так», а потім їх просили зосередитися на аналізі тексту, так ніби їм потрібно буде зробити доповідь на науковій конференції. Виявлено, що для аналітичного читання потрібне виконання певної складної когнітивної функції, яка зазвичай не задіяна. При переході від читання «для задоволення» до «аналітичного» читання відбувається різка зміна видів нервової діяльності мозку і характеру кровообігу в головному мозку.

 

Нейрофізіолог Девід Люіс з колегами провели дослідження, як різні види активності сприяють зниженню стресу. Групу добровольців вводили у стан стресу, а потім пропонували цей стрес зняти за допомогою того чи іншого методу. Виявилося, що найефективнішим антистресом є саме читання. Шести хвилин читання було достатньо для того, щоб розслабити м'язи і нормалізувати частоту серцевих скорочень. Читання обійшло такі методи як прослуховування музики, розпивання чаю і прогулянка.

 

Американський дослідник Роберт Вілсон з групою вчених протягом 6-ти років спостерігали за групою з майже трьохсот чоловік старечого віку (в середньому близько 89 років). А після смерті їх мозок досліджували на наявність патологічних змін. Виявилося, що люди, які протягом життя читали більше середнього, на 32% менше були схильні до проблем з пам'яттю. Люди, які зовсім не читали, втрачають пам'ять на 48% швидше ніж ті, котрі приділяють середню кількість часу на цю активність.

 

Всупереч поширеній думці, співробітники університету Тулузи довели, що читати під час їжі не тільки не шкідливо, а навпаки - корисно! У тих людей, які не розлучаються з книгою за столом, їжа засвоюється набагато краще, ніж у тих, хто дивиться телевізор. Під час читання людина пережовує їжу повільніше, в результаті чого їжа надходить у шлунок в більш подрібненому вигляді і добре просочується травними соками.

 

Вчені Нюрбергского академії морального та фізичного здоров'я прийшли до ще більш екзотичному висновку. Виявляється, корисно читати в туалеті. Особливо тим, хто страждає запорами. Текст відволікає читача від власних переживань, а захоплюючий сюжет сприятливо впливає на скорочення стінок кишечника, тому дослідники рекомендують залишати в туалеті детективи і шпигунські романи.

Зачекайте будь ласка...